Expert ONU solicită R.Moldova să pună capăt „abordării punitive” față de apărătorii drepturilor omului

  • 29 Iunie 2018 16:35
Expert ONU solicită R.Moldova să pună capăt „abordării punitive” față de apărătorii drepturilor omului

Guvernul Republicii Moldova trebuie să adopte o abordare mai pozitivă față de apărătorii drepturilor omului, susține raportorul special al ONU, Michel Forst, după prima sa vizită în Republica Moldova. Oficialul spune că situația acestora ar trebui îmbunătățită, potrivit unui comunicat de presă al ONU Moldova.

„Apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt victime ale campaniilor de stigmatizare, avocații se confruntă cu acuzații penale motivate din punct de vedere politic sau sunt amenințați ori de câte ori apără persoane cu opinii diferite, iar jurnaliștii se confruntă cu limitarea accesului la informație”, a  spus raportorul special al ONU, Michel Forst, după o vizită oficială în R. Moldova. 

„Am fost informat despre cazuri de intimidare și amenințări la adresa apărătorilor drepturilor omului din partea autorităților publice, mai ales atunci când au criticat deciziile Guvernului”, a spus el.

 „În timpul misiunii mele, organizațiile societății civile au adus și acuzații de corupție la nivelul judecătorilor și procurorilor. Am  informat despre acuzații penale fabricate, cum ar fi emiterea cu bună știință a unei decizii ilegale sau greșite împotriva judecătorilor care încearcă să investigheze cauze și să ia decizii în mod independent, în cauzele sensibile din punct de vedere politic”, a spus Michel Forst.

Raportorul special al ONU a avut și o vizită în regiunea transnistreană, unde s-a întâlnit cu autoritățile de facto și cu apărătorii drepturilor omului care activează în Tiraspol.

Michel Forst va prezenta un raport final cu constatările și recomandările sale Consiliului pentru Drepturile Omului în martie 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău