EXPERT | Moscova a „scurtcircuitat” pretinsa majoritate guvernamentală. Trei scenarii valabile după alegerile parlamentare

  • 20 Martie 2019 10:45
EXPERT | Moscova a „scurtcircuitat” pretinsa majoritate guvernamentală. Trei scenarii valabile după alegerile parlamentare

În ultime săptămâni s-au desfășurat mai multe evenimente în centrul cărora au fost partidele care au intrat în Parlament, cu excepția Partidului „Șor”. Formațiunea „Șor” a fost menționată de liderul informal al socialiștilor, Igor Dodon, care a spus că PSRM nu va face o coaliție majoritară din care va face parte Partidul „Șor”, constată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, analistul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță.

Potrivit expertului, în primele zile după alegeri, actorii politici făceau anumite declarații care lăsau impresia că o coaliție PDM-PSRM e ca și cum făcută, prin aceste declarații doar „netezindu-se” calea majorități parlamentare democrato-socialiste. Astfel, Ion Tăbârță a trecut în revistă evenimentele legate de inițiativa PD privind formarea majorității parlamentare, precum și prezentarea de către această formațiune a principiilor și priorităților viitoarei coaliții guvernamentale, contestarea rezultatelor alegerilor de către Blocul ACUM care a reclamat fraude masive, propunerile PD și PSRM adresate Blocului ACUM de a forma o alianță și refuzul acestei formațiuni, care a prezentat așa-numitul pachet de deoligarhizare compus din cinci puncte. 

În opinia analistului, în situația creată se prefigurează câteva scenarii. „La moment, nu este clar care va fi coaliția de guvernare. Cert este că oricare ar fi, ea va implica PDM-ul. În perioada inițială după alegeri, la adresa Blocului „ACUM” se vine cu propuneri mai mult formale pentru a demonstra partenerilor externi că blocul a adoptat o poziție intransigentă și pentru o viitoare stabilitate politică și economică a Republicii Moldova se merge la consens între PDM și PSRM pentru a avea continuitate. În culise se vorbea despre anumite persoane la funcția de premier și pentru fotoliile din Guvern”, a afirmat Ion Tăbârță. 

Între timp a intervenit „un scurt circuit” din exteriorul țării, subliniază analistul politic. „Am avut așa-zisa vizită de odihnă la Moscova a președintelui Dodon, care a rămas învăluită de mister. O a doua vizită a fost a Zinaidei Greceanîi, imediat după propunerea făcută de către PSRM Blocului „ACUM”. Întrebarea este în ce constă acest „scurt circuit” dintre PSRM și Moscova. Kremlinul este împotriva unei alianțe între PSRM și PDM, punând accentul pe alegerile anticipate. Nu în zadar, în ultimul timp, în mass media rusească au apărut filmele denigratoare la adresa președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc. Sau, Moscova este de acord cu o asemenea coaliție, dar nu este mulțumită de condițiile ei. Totodată, de la Bruxelles s-a dat clar de înțeles că o alianță cu PSRM va stopa multe din proiectele UE, iar de asistența financiară nici nu va putea fi vorba. În plus, PDM are și o relație special cu PSD-ul din România și nu este exclus că va trebuie să explice Bucureștiului o eventuală alianță de guvernare cu socialiștii”, a precizat reprezentantul IDI „Viitorul”

În concluzie, Ion Tăbârță a afirmat că rămân valabile trei scenarii: o alianță între PDM și PSRM; PDM, Partidul „Șor”, independenții și o parte din deputații transfugi de la PSRM; și al treilea scenariu, puțin probabil, din lipsa resurselor financiare – alegeri anticipate.

Sursa: Viitorul.org

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău