EXPERT | Misiunea EUBAM ar trebui să se concentreze mai mult pe reglementarea conflictului transnistrean

  • 26 Iunie 2017 16:18
EXPERT | Misiunea EUBAM ar trebui să se concentreze mai mult pe reglementarea conflictului transnistrean

Misiunea de Asistență la Frontieră EUBAM, al cărei mandat ar putea fi extins în pentru încă trei ani, ar trebui să se concentreze mai mult pe reglementarea conflictului transnistrean, recomandă expertul Rosian Vasiloi într-un studiu prezentat astăzi la IDIS Viitorul. 

În cei 12 ani de activitate, Misiunea a înregistrat succese importante, totuși, autoritățile de la Chișinău nu au utilizat toate beneficiile oferite, constată autorul. 

Misiunea de Asistență la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene la sfârșitul anului 2005 și a înregistrat un succes mai mare chiar decât așteptările, susține expertul Rosian Vasiloi. El a apreciat în acest context creșterea numărului agenților economici din regiunea transnistreană înregistrați de autoritățile de la Chișinău – aproximativ 2400.

În ceea ce privește nivelul politic de reglementare a conflictului transnistrean, nu au existat tendințe pozitive clare, iar dacă mandatul Misiunii va fi extins, aceasta ar trebui să fie una din priorități, consideră Rosian Vasiloi.

Potrivit expertului, autoritățile moldovenești ar putea cere Uniunii Europene crearea unei celule în Oficiul EUBAM de la Chișinău care va monitoriza situația drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina a fost lansată în 2005. Misiunea promovează controlul la frontieră, practicile vamale și normele comerciale, care corespund standardelor UE. Misiunea este un organ consultativ, tehnic, cu sediul în Odesa. Ea are un Oficiu la Chișinău și cinci birouri teritoriale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău