Expert militar ucrainean: Rusia va invada atâtea teritorii cât i se va permite

  • 09 Ianuarie 17:39
Expert militar ucrainean: Rusia va invada atâtea teritorii cât i se va permite

Kremlinul menține ideea că două regiuni ucrainene – Harkov și Odesa – sunt „vechi pământuri rusești”. Despre aceasta vorbește într-un interviu acordat mediei ucrainene unul din directorii de programe de politică externă, coordonatorul proiectelor internaționale al Centrului Razumkov de la Kiev, expertul militar Alexey Melnik, relatează IPN.

El consideră că în contextul viitoarelor „alegeri”, pe care urmează să le câștige, Putin ar putea să lanseze sperietori cu „anexarea” altor teritorii, pe lângă cele ocupate în Ucraina. Având capacitatea îndoielnică de a invada noi pământuri, dictatorul are nevoie de afirmare/legitimare, factor deosebit de relevant într-o situație în care sprijinul atât pentru „SVO”, cât și pentru el însuși în Federația Rusă scade.

Expertul observă că niciuna dintre „noile regiuni” pe care le-a „anexat”, nu este controlată complet de Federația Rusă. Dar luând această decizie voluntară de alipire a unor pământuri străine, Putin, în esență, a creat „teritorii ocupate”, dacă urmăm logica legilor ruse. Astăzi Federația Rusă are „teritorii ocupate”, care nu au existat până în 2022.

Pe marginea recentei avertizări a fostului șef al CIA, David Petraeus despre existența pericolului de a fi invadată Moldova sau alte țări în timp de câteva săptămâni rămase până la „alegerile” din Rusia, expertul a opinat că „acest lucru nu poate fi legat de alegeri, deși Rusia desfășoară în mod constant diverse campanii de destabilizare și nu numai în țările așa-zisului spațiu post-sovietic. Rusia încearcă în mod constant să creeze haos undeva și apoi să-l controleze”.

„Ceea ce a vorbit generalul Petraeus este unul dintre posibilele scenarii dacă Rusiei i se permite să obțină o victorie militară. Atât moldovenii înșiși, cât și președintele Republicii Moldova au spus în repetate rânduri că soarta Moldovei de astăzi depinde de Ucraina.

Desigur, nu se poate spune că Rusia va ataca imediat țările baltice, dar faptul că nivelul de amenințare pentru acestea va crește semnificativ este, de asemenea, un fapt complet evident”, a conchis expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău