EXPERT militar rus | Noua rachetă hipersonică rusească poate străpunge orice sistem de apărare

  • 21 Februarie 2019 16:48
EXPERT militar rus | Noua rachetă hipersonică rusească poate străpunge orice sistem de apărare

Noile rachete hipersonice rusești Țirkon pot străpunge orice sistem de apărare aeriană sau scuturi antirachetă, a declarat joi expertul militar rus și contraamiral în retragere Vsevolod Hmîrov, relatează agenția Xinhua.

„Nu există apărare împotriva lor'', a declarat Hmîrov presei, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat - în discursul său anual rostit miercuri în Adunarea Federală - că Rusia testează cu succes dezvoltarea unei noi arme.

Putin a precizat că racheta Țirkon lansată de pe nave sau de pe submarine poate atinge o viteză de aproximativ 11.000 de km/oră și poate lovi o țintă aflată la o distanță de peste 1.000 de km sub apă sau la sol.

Potrivit lui Hmîrov, dacă un portavion cu rachete Țirkon se află la o distanță de 500 km de coastă, rachetele pot atinge ținte situate la cel puțin 500 km de fâșia de coastă în cinci minute. În acest interval, este posibilă detectarea rachetelor, dar nu și interceptarea lor, a precizat el.

Putin a afirmat că, dacă SUA amplasează rachete cu rază intermediară de acțiune în Europa, Rusia va desfășura arme ''care pot ataca nu numai zone de unde provin amenințări directe, ci și zone unde se află centrele de luare a deciziilor''.

''Dacă există două sau trei nave de suprafață sau submarine cu circa 40 de rachete Țirkon la bordul fiecăreia în Atlanticul de Vest sau în Pacificul de Est, nu există nici o îndoială că aceste centre vor fi categoric lovite'', a afirmat Hmîrov.

Înainte de a se retrage din serviciu în 2002, Hmîrov a fost comandantul unui escadron de submarine și a participat la cercetarea și testarea de echipamente navale.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău