Expert militar român | Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiționat și transformarea Crimeei în portavion

  • 02 August 2020 14:00
Expert militar român | Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiționat și transformarea Crimeei în portavion

Generalul (r) Alexandru Grumaz, președintele Centrului de Analiză și Studiu de Securitate, a vorbit despre planul Rusiei prin ocuparea Crimeei, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, analistul militar e de părere că Rusia, așa cum a subliniat Ben Hodges, fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, înceacă să instituie o nouă Cortină de Fier, de această dată peste Marea Neagră. Și, în opinia generalului român, este esențială coeziunea a trei puteri riverane Mării Negre: România, Bulgaria și Turcia.

"Ceea ce avem la ora actuală, consolidarea militară a Rusiei este într-adevăr un pericol nu numai pentru România. Este un pericol pentru tot flancul estic. Problemele care apar aici sunt problemele de coeziune. Avem trei țări care sunt importante în această zonă: Bulgaria, România și Turcia. Acestea, dacă nu ajung la înțelegere va fi foarte greu de realizat această coeziune în ceea ce privește conceptul strategic de apărare al Mării Negre.

Rusia a încercat, așa cum spunea generalul Ben Hodges, să instituie o cortină de fier în Marea Neagră. Trebuie să fim cu ochii larg deschiși. Adevărul este că Marea Neagră reprezintă o răscruce de drum, o intersecție între Europa și Orientul Mijlociu. Un motiv pentru care Marea Neagră este importantă este faptul că ea, împreună cu Marea Mediterană au devenit un mediu comun de securitate. Deci nu putem să despărțim operațiunile militare din Marea Neagră ale Rusiei de operațiunile militare ale Rusiei din Marea Mediterană. Pentru că Crimeea este o platformă de lansare a operațiunilor din Mediterană", a spus generalul Grumaz, la emisiunea Pe Plan Extern.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău