Expert militar: Federația Rusă utilizează anumite figuri politice din R. Moldova pentru metodele sale de propagandă

  • 11 Martie 08:20
Expert militar: Federația Rusă utilizează anumite figuri politice din R. Moldova pentru metodele sale de propagandă

Toate metodele și instrumentele de propagandă ale Rusiei testate anterior împotriva Ucrainei sunt îndreptate acum și împotriva R. Moldova, în special asupra populației. Totodată, Federația Rusă își propagă retorica în R. Moldova prin intermediul unor grupuri politice care, dintr-un motiv sau altul, sunt gata să acționeze în interesul Moscovei.

Despre acest lucru a vorbit expertul militar Yuri Fedorov în cadrul unui interviu la TVR MOLDOVA

„Instrumentele sunt, în general, destul de clare. E vorba de colaborarea cu acele forțe politice, cu acele grupuri politice care, dintr-un motiv sau altul, sunt gata să acționeze în interesul Moscovei. De exemplu, pentru a ajunge la putere. Asta e una... Ei bine, e vorba de celebrul partid Șor, nu-i așa? Cred că în cazul de față Dumneavoastră cunoașteți mai bine decât mine întreaga poveste a acestui partid. Aceste forțe sunt orientate în mod deschis, din câte înțeleg, spre Moscova și mizează pe sprijinul ei pentru consolidarea pozițiilor politice cu ajutorul Moscovei. Există și alte partide...

În al doilea rând, există o anumită categorie de populație care, dintr-un motiv sau altul, este în general predispusă să asculte și să cadă pradă propagandei ruse. Există și canale de televiziune și alte canale de comunicare care sunt concepute pentru acest public, care sunt populare în rândul acestui public. Din nou, întrebarea este pentru autoritățile de la Chișinău - sunt ele gata să tolereze acest tip de propagandă anti-statală pe teritoriul lor? Sau este necesar să o oprească - printr-o metodă sau alta – să închidă aceste canale și sisteme de comunicare, care sunt, din câte înțeleg, în special canale de televiziune? Pentru că acele grupuri sociale, care reprezintă publicul țintă al propagandei rusești, obișnuiesc să folosească mijloacele tradiționale de informare, precum e televiziunea, și într-o măsură mai mică - rețelele sociale. Dar sunt pregătiți să folosească și pot folosi și rețelele sociale moderne. Lucrurile se schimbă, iar rețelele sociale devin mult mai accesibile pentru masele mai largi ale populației. Dar, repet, în general, nu este nimic nou în acest sens. 

Toate aceste metode, instrumente, au fost testate și împotriva Ucrainei, în special atunci când propaganda era folosită împotriva populației din Donbass, împotriva populației din regiunile estice și sudice ale Ucrainei în general. Același lucru se întâmplă și în Moldova. În plus, din nou, există câteva momente specifice tipice pentru Moldova. Mă refer, de exemplu, la situația din sud, din Găgăuzia și așa mai departe. Există figuri politice acolo care sunt înclinate să folosească ajutorul și sprijinul rusesc în propriul interes și, în consecință, trebuie să plătească ceva pentru asta. Da, există aceste sentimente separatiste sau semi-separatiste, cvasi-separatiste, pe care Moscova le folosește și le va folosi din plin”, susține expertul militar, Yuri Fedorov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău