EXPERT: Lipsa unei politici coerente a Chișinăului față de Găgăuzia permite manifestări de separatism

  • 14 Februarie 2018 13:53
0%
00:00:00
00:00:00

Bașkanul regiunii găgăuze Irina Vlah convoacă un consiliu extins al administrației de la Comrat pentru a discuta subiectul unionismului. Unii experți comentează această intenție ca pe o nouă manifestare de separatism și îndeamnă autoritățile centrale să examineze mai atent situația. 

Guvernatoarea Irina Vlah a anunțat pe o rețea de socializare convocarea așa-numitului consiliu extins, pe 24 februarie, la care vor participa reprezentanți ai Executivului de la Comrat, deputații Adunării Populare, aleși locali, reprezentanți ai societății civile. Ea intenționează să pună în discuție acțiunile de promovare a unirii Republicii Moldova cu România, activitatea fostului președinte al României, Traian Băsescu, în Republica Moldova, precum și reprezentarea găgăuzilor în partidele politice, potrivit site-ului Gagauzinfo.

Este dreptul locuitorilor și al autorităților din regiune de a se convoca în astfel de întruniri, însă, unionismul nu este cea mai mare problemă cu care se confruntă Republica Moldova și regiunea găgăuză, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Veaceslav Berbeca.

„Atenția este atrasă localităților care au declarat simbolic unirea cu România, în loc să se concentreze asupra altor proleme care într-adevăr există în societate. Se complac în a discuta niște subiecte care nu vor avea consecințe atât de grave precum încearcă să le prezinte.”

În același timp, analistul politic Anatol Țăranu califică anunțul făcut de Irina Vlah drept o nouă manifestare de separatism în sudul Republicii Moldova. El a amintește că astfel de acțiuni au loc sistematic, iar autonomia este folosită și de Moscova pentru a crea instabilitate în Republica Moldova. Potrivit lui Anatol Țăranu, autoritățile ar trebui să fie mai atente în asemenea situații.

„În Găgăuzia continuă să perpetueze tendințe de separatism și asemenea acțiuni vin doar să confirme acest lucru. Chișinăul, neavând o politică coerentă față de Găgăuzia permite ca aceste manifestări să continue și la un moment dat ele ar putea să se prefacă într-o problemă foarte acută pentru Republica Moldova.”

Amintim că în 2014, autoritățile de la Comrat au organizat un referendum calificat ilegal de Chișinău, la care populația s-a pronunțat pentru păstrarea independenței Republicii Moldova și aderarea la Uniunea Eurasiatică. Situații similare, în care conducerea autonomiei acționează diferit de politicile centrale ale statului sunt înregistrate frecvent în ultimii ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău