Expert internațional | Un oficial rus spunea în 2014 că R.Moldova și țările baltice trebuie să ia în considerare evenimentele din Ucraina și să tragă o concluzie

  • 17 Mai 2019 10:10
Expert internațional | Un oficial rus spunea în 2014 că R.Moldova și țările baltice trebuie să ia în considerare evenimentele din Ucraina și să tragă o concluzie

Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin, urmărește crearea unei uniuni slave în regiunea Europei de Est, existând deja o uniune militară cu Belarus, a declarat James Sherr, membru senior al Institutului pentru Politică Externă din Tallinn, într-un interviu acordat Monitorului Apărării. 

„Uitați-vă azi la Belarus, țară care formează cu Rusia o uniune în care forțele armate ale Belarusului au fost integrate în cele ale Rusiei. Au o apărare comună aeriană, o structură de comandă compatibilă, însă presiunile asupra Belarusului sunt în creștere. Toate acestea sugerează o determinare clară și constantă din partea părții ruse pentru a fi stăpâna pe partea europeană a fostei URSS și, dincolo de asta, devine tot mai clară crearea unei mari uniuni slave în regiune”, a afirmat expertul internațional pentru sursa citată.

Întrebat dacă vede ca Rusia să aibă intenția de a provoca sau amenința granița estică a UE, James Sherr a menționat că în momentul de față nu vede un astfel de pericol, dar în 2014 câțiva oficiali importanți ai Rusiei, de mai multe ori, cu precauție, au pus sub semnul întrebării granițele politce ale Europei implicând granițele fizice ale două țări membre NATO, Estonia și Letonia. „Unul dintre acești oficiali a spus că, din ceea ce am auzit, Republica Moldova și statele baltice trebuie să ia în considerare evenimentele din Ucraina și să tragă o concluzie. Rusia nu recunoaște actualele granițe politice ale Vestului, legitimitatea acestora. Le acceptă, iar asta din cauza corelației de forțe care există. Dacă Vestul nu făcea nimic după 2014, dacă nu reînarmam, modernizam și reprofilam NATO, cred că ne-am fi aflat într-o poziție mult mai nesigură decât suntem în prezent”, a adăugat reprezentantul Institutului pentru Politică Externă din Tallinn. 

James Sherr a participat la Conferința Internațională „Viitorul Europei. Perspectivele evoluțiilor contemporane”, organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău