Expert internațional | Un oficial rus spunea în 2014 că R.Moldova și țările baltice trebuie să ia în considerare evenimentele din Ucraina şi să tragă o concluzie

  • 17 Mai 2019 10:10
Expert internațional | Un oficial rus spunea în 2014 că R.Moldova și țările baltice trebuie să ia în considerare evenimentele din Ucraina şi să tragă o concluzie

Rusia, sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, urmăreşte crearea unei uniuni slave în regiunea Europei de Est, existând deja o uniune militară cu Belarus, a declarat James Sherr, membru senior al Institutului pentru Politică Externă din Tallinn, într-un interviu acordat Monitorului Apărării. 

„Uitaţi-vă azi la Belarus, ţară care formează cu Rusia o uniune în care forţele armate ale Belarusului au fost integrate în cele ale Rusiei. Au o apărare comună aeriană, o structură de comandă compatibilă, însă presiunile asupra Belarusului sunt în creştere. Toate acestea sugerează o determinare clară şi constantă din partea părţii ruse pentru a fi stăpâna pe partea europeană a fostei URSS şi, dincolo de asta, devine tot mai clară crearea unei mari uniuni slave în regiune”, a afirmat expertul internațional pentru sursa citată.

Întrebat dacă vede ca Rusia să aibă intenția de a provoca sau amenința granița estică a UE, James Sherr a menționat că în momentul de faţă nu vede un astfel de pericol, dar în 2014 câţiva oficiali importanţi ai Rusiei, de mai multe ori, cu precauţie, au pus sub semnul întrebării graniţele politce ale Europei implicând graniţele fizice ale două ţări membre NATO, Estonia şi Letonia. „Unul dintre aceşti oficiali a spus că, din ceea ce am auzit, Republica Moldova şi statele baltice trebuie să ia în considerare evenimentele din Ucraina şi să tragă o concluzie. Rusia nu recunoaşte actualele graniţe politice ale Vestului, legitimitatea acestora. Le acceptă, iar asta din cauza corelaţiei de forţe care există. Dacă Vestul nu făcea nimic după 2014, dacă nu reînarmam, modernizam şi reprofilam NATO, cred că ne-am fi aflat într-o poziţie mult mai nesigură decât suntem în prezent”, a adăugat reprezentantul Institutului pentru Politică Externă din Tallinn. 

James Sherr a participat la Conferinţa Internaţională „Viitorul Europei. Perspectivele evoluţiilor contemporane”, organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning Bucureşti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
2,87 °C
cer fragmentat
Umiditate:74 %
Vint:2,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
6 °C
Tue
4 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.0890 -0.0096
USD 17.6890 0.0469
RON 3.9937 0.0002
UAH 0.7229 -0.0003
RUB 0.2781 0.0015
Arhivă Radio Chișinău