EXPERT: Integrarea Republicii Moldova în planul de reconstrucție a Ucrainei reprezintă o oportunitate unică pentru țara noastră

  • 02 Aprilie 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

Vizita reprezentantei SUA la Chișinău arată că interesul pentru Rep. Moldova este la fel de mare și ar trebuie să fie urmat de un plan similar. Reprezentantul special al Statelor Unite pentru reconstrucția economiei Ucrainei, Penny Pritzker a fost luni într-o vizită la Chișinău, unde a discutat cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean.

Oficialii de la Chișinău au exprimat disponibilitatea Republici Moldova de a fi parte a acestui efort de reconstrucției a Ucrainei, prin realizarea unor proiecte de infrastructură și de logistică, dar și a celor din domeniul energetic. R. Moldova este dispusă să găzduiască companiile implicate în reconstrucția Ucrainei pentru a facilita accesul lor și investițiile ulterioare în țara vecină, transmite Radio Chișinău.

Integrarea Rep. Moldova în planul de reconstrucție a Ucrainei reprezintă o oportunitate unică pentru țara noastră, subliniază experții. Reconstrucția Ucrainei înseamnă reformatarea economiei sale pentru a putea față războiului. Totodată el a subliniat că vizita reprezentantei SUA la Chișinău arată că suntem la masa de tratative și că interesul pentru Rep. Moldova este la fel de mare și ar trebuie să fie urmat de un plan similar pentru îmbunătățirea situației din Rep. Moldova, a doua țară cea mai afectată de războiul rus asupra Ucrainei, a spus într-un interviu pentru Radio Chișinău, expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

În plin război, SUA se gândesc deja la reconstrucția Ucrainei, un efort la care participă mai multe state. Ce înseamnă acest proces de reconstrucție a Ucrainei?

Este important să înțelegem că Ucraina este într-o stare mixtă. Pe de o parte, trebuie să continue activitățile economice, să își crească potențialul industrial. Pe de altă parte, să continue lupta pe front. Reconstrucția Ucrainei înseamnă reformatarea economiei sale pentru a putea față acestei situații de dublă expunere, aș spune, cu care se confruntă la moment. Ucraina trebuie să aibă venituri proprii, nu poate să existe la nesfârșit pe bază de suport extern. Este un jucător mare pe piața de export, în special al grânelor. Acest fapt trebuie susținut și promovat, inclusiv prin intermediul acestor parteneriate cu SUA. 

Care ar trebui să fie locul și rolul Rep. Moldova, a doua cea mai afectată țară de război, după Ucraina, în acest proces?

Rep. Moldova are o oportunitate unică să se integreze în acest plan de reconstrucție al Ucrainei, firmele din Rep. Moldova să participe la reconstrucția fizică, infrastructura Rep. Moldova să fie utilizată pentru transportul de materiale de construcție, combustibil și alte necesități ale Ucrainei și prin asta să creștem economia care a avut de suferit și s-a contractat esențial după începerea războiului. Trebuie să înțelegem că partenerii americani văd că au un hub prin intermediul căruia Ucraina poate să obțină mai multe oportunități, inclusiv de susținere economică prin mijloace de tranzit. Depinde de noi ce putem să oferim. Acele ajutoare care urmează să vină în Ucraina, inclusiv acel ajutor de 60 de miliarde de dolari, pot fi îndreptate partial la necesități de reconstrcuție, iar capacitatea noastră de a participa și fructifica implicarea în reconstrucția Ucrainei depinde doar de noi și de posibilitatea Guvernului, dar și a formelor private de a se implica în acest proces.

Cum comentați importanța vizitei reprezentantului special al SUA pentru refacerea economică a Ucrainei în Rep. Moldova?

Doamna Pritzker este un oficial de rang înalt în cadrul administrației SUA. Acest fapt ne transmite un mesaj că interesul pentru Rep. Moldova este la fel de mare. El ar putea să fie urmat inclusiv de un plan similar pentru îmbunătățirea situației din Rep. Moldova, iar vizita dnei Pritzker arată că suntem la masa de tratative, de negocieri. Că avem o voce pe care trebuie să o utilizăm și că putem inclusiv cu mijloacele noastre modeste, diplomatice să ajutăm partenerii ucraineni, fapt ce trebuie să-l facem din motive strategice. Trebuie să susținem prin toate mijloacele posibile Ucraina, dar și să participăm la acest process mai larg de reconstrucție și refacere regională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:7,72 m/s
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău