EXPERT | Insistența cu care se încearcă promovarea vaccinului Sputnik-V în Rep. Moldova demonstrează că liderul PSRM Igor Dodon s-a implicat într-un joc geopolitic în interesele Moscovei
-
02 Martie 2021 15:27
Vaccinul Sputnik-V a fost aprobat, vineri, 26 februarie, de Agenția Medicamentului din R. Moldova, iar anunțul a fost făcut înainte de aceasta de liderul PSRM Igor Dodon. Aceasta se întâmpla cu o zi înainte de sosirea primului lot de vaccinuri din România. Aceste acțiuni politice sunt regretabile și nu contribuie la soluționarea problemei pandemice, a comentat politologul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. Totodată, expertul denunță faptul că în timpul când era președinte, guvernarea socialistă nu a contractat nicio companie pentru procurarea vaccinurilor:
”Aceste acțiuni ale lui Igor Dodon au un substrat politic foarte clar care se înscriu într-un joc geopolitic de o amplitudine mai largă declanșat de Federația Rusă la adresa Uniunii Europene și a Occidentului odată cu apariția pandemiei de Covid-19. Din păcate, Igor Dodon, încă de atunci de când era președinte, s-a implicat în acest joc geopolitic în interesele Federației Ruse implicând și o bună parte din mass-media moldovenească. Toamna trecută când încă nu era autorizat nici un vaccin, Igor Dodon spunea, în plină campania electorală, că el va aduce vaccinul Sputnik-V în Rep. Moldova, că anume Sputnik-ul ne va scăpa de pandemie, că nu crede în vaccinurile occidentale și că el se va vaccina strict doar cu Sputnik. Între timp, UE și în mod special România, nu au mers doar pe declarații. Rep. Moldova a primit un ajutor concret din partea României și se așteaptă ajutor și de la UE. Această geopolitică a vaccinurilor este una regretabilă. Pandemia trebuie combătută și nu trebuie făcută o diferențiere între vaccinuri. Sunt standarde care trebuie respectate și cele care vor întruni condițiile sunt binevenite”.
- Zinainda Greceanîi a convocat membrii cabinetului de miniștri și a dispus să fie găsite fonduri pentru procurarea a un milion de doze de vaccin, nici nu se mai vorbește de donații. Putem presupune în acest context că e vorba de Sputnk, mai ales că ea a fost săptămâna trecută la Moscova?
- Da, eu cred că are cea mai directă legătură. Aici apare întrebarea de ce președintele Igor Dodon, când era încă în funcție, de ce speakerul Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu, când se întruneau în acele zile de luni la Președinție, nu s-au preocupat atunci de această problemă? Încă de pe atunci trebuia identificate și alocate aceste resurse pentru a procura vaccinul. De ce nu au contractat doze de vaccinuri din timp, de la anumiți producători? Se creează impresia că intenționat s-a făcut acest lucru pentru a se aștepta o donație a vaccinului rusesc care să contribuie la ratingul electoral și politic al socialiștilor și al lui Igor Dodon. Acum vedem că acele donații din partea Federației Ruse nu mai vin. Însă, se vorbește doar de procurarea vaccinului. Desigur că acum Igor Dodon, Zinaida Greceanîi vor să-și refacă imaginea politică. Vaccinurile din România au venit înaintea celor din Federația Rusă și ei încearcă să identifice o sursă de bani, cât mai mare, pentru a procura un lot din Federația Rusă, ca să fie adusă opiniei publice drept știre că vaccinul din partea Rusiei ne va salva de această pandemie.