Expert în securitate europeană: NATO ar trebui să ajute România și Bulgaria să dezvolte mai multe capabilități la Marea Neagră

  • 15 Octombrie 2022 19:27
Expert în securitate europeană: NATO ar trebui să ajute România și Bulgaria să dezvolte mai multe capabilități la Marea Neagră

NATO și celelalte state membre trebuie să ajute România și Bulgaria să dezvolte mai multe capabilități care pot descuraja Rusia, pentru că în momentul de față NATO nu are în Marea Neagră astfel de capacități, a declarat vineri, la Bruxelles, expertul în securitate europeană și politici de apărare Mihai Sebastian Chihaia.

"Dacă ne gândim puțin la viitorul securității la Marea Neagră, el nu arată deloc bine. Acum avem, evident, Suedia și Finlanda care vor intra în NATO, deci în Marea Baltică putem vorbi de un lac NATO, pe când în Marea Neagră vorbim de un lac al rușilor, așa era acel concept", a declarat Chihaia pentru AGERPRES.

El a afirmat că NATO trebuie să facă mai mult la Marea Neagră, lucru despre care se vorbește de câțiva ani.

"După anexarea Crimeei s-a tot vorbit la summiturile NATO, chiar a fost mult lobby din partea României și a altor state, ca NATO să fie mai activă la Marea Neagră. Și acest lucru s-a întâmplat, dar într-o măsură prea mică în opinia mea. Cred că NATO ar trebui în primul rând să aibă o strategie pentru Marea Neagră, nu o are, dar s-a tot vorbit să dezvolte una. O strategie cu diverse puncte la care ar trebui ajuns, cu un calendar, cu acțiuni clare", a subliniat Mihai Sebastian Chihaia.

Pe de altă parte, a arătat expertul, care activează în cadrul European Policy Centre, NATO ar trebui să aibă o prezență mai mare în Marea Neagră.

"Știu că avem Convenția de la Montreux și navele care intră în Marea Neagră prin Bosfor și Dardanele trebuie să aibă un maxim de tonaj. Dar, în ciuda acestui lucru, NATO ar trebui să facă mai mult. Ar putea aduce mai multe nave, în limita acestui tonaj", a spus el, adăugând că s-ar putea face și mai multe vizite în port.

Întrebat dacă această prezență a NATO este limitată pentru a nu irita Rusia în acest context tensionat, Chihaia a răspuns că nu știe în ce măsură acest lucru este valabil.

"Pe de altă parte sunt și disensiuni între aliați. Când vorbeam după anexarea Crimeei despre o prezență mai mare a NATO, Turcia nu a fost foarte pozitivă. Turcia voia să-și păstreze influența acolo, voia să-și păstreze relația cu Rusia, deci cred că sunt mai mulți factori", a explicat expertul în securitate europeană și politici de apărare.

"Un al treilea lucru care ar trebui făcut este dezvoltarea capabilităților militare maritime ale statelor NATO din regiune - România, Bulgaria și, dacă vorbim mai departe, reconstrucția marinei ucrainene. La un moment dat va trebui să discutăm despre acest lucru și NATO va trebui să ajute Ucraina să aibă o marină care poate contracara amenințările", a spus Chihaia.

Întrebat dacă NATO ar trebui să ajute România și Bulgaria să dezvolte mai rapid capabilități superioare, el a răspuns: "Cu siguranță". "Și celelalte state membre NATO să ajute România Bulgaria să dezvolte mai multe capabilități care pot descuraja Rusia, pentru că în momentul de față NATO nu are în Marea Neagră capabilități care pot descuraja''.

În schimb, Rusia a lansat, la începutul lui iulie, strategia navală globală, în care se vorbește despre Marea Neagră chiar destul de mult și despre faptul că Rusia vrea să dezvolte și mai multe capabilități pe care să le lanseze în Marea Neagră - vase, drone, apărare antirachetă. ''Ar trebui contracarat acest lucru'', a punctat expertul din cadrul European Policy Centre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău