Expert în energetică: Se examinează și alte rute de a fi procurată energia, inclusiv din România

  • 17 Noiembrie 2022 08:20
Expert în energetică: Se examinează și alte rute de a fi procurată energia, inclusiv din România

Expert în energetică, Ion Muntean, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” că autoritățile examinează și alte rute de a fi procurată energia electrică inclusiv din România. Acesta a precizat în platoul TVR Moldova că aceste posibilități totuși sunt limitate.

„Eu aș evita, la îndemnul autorităților de a discuta cu mai puține detalii tehnice referitor la infrastructura critică energetică. Întradevăr, Moldgresul, fiind principalul furnizor de energie în R. Moldova, regiunea transnistreană, chiar și regiunea Odessa, este un actor important, mai ales că deține și un nod important de conectarea rețelelor electrice. La moment ne bazăm pe energia care se importă din România. Sunt posibilități și se examinează și alte rute de a fi procurată energia inclusiv din România. Însă acestea sunt limitate, există anumite rezerve și scenarii ce ar trebui să fie realizat și în ce măsură acest lucru se poate realiza în funcție de situație. 

Ori ce s-a întâmplat ieri, de exemplu, practic infrastructura noastră nu a fost afectată. Situații similare au fost și anterior când au fost bombardate și alte obiective importante ale sistemului energetic din Ucraina. Sistemele noastre fiind legate între ele reacționează inclusiv în sisteme de protecție, echipamente care sunt dirijate de la Chișinău. În situația în care bombardamentele afectează într-o măsură infrastructura, lucrul acesta se simte și la noi și dispeceratul central reușește să intervină și să facă diferite măsuri astfel încât consumatorul să nu simtă acel impact. Ieri, impactul fiind mai dur, a fost necesar o perioadă mai mare de timp de a pune la punct toate procedurile care țin de reluarea livrărilor de energie”, a declarat în platoul TVR Moldova Ion Muntean, expert în enegetică.

În context, ex-ambasadorul Igor Clipii a declarat că este necesară divesificarea energiei în R. Moldova, deoarece Fedrația Rusă ar putea bloca ajutorul din partea României, transmite TVR Moldova.

„În opinia mea, tragedia din Ucraina ne premite acum să discutăm public mai serios despre problemele care au apărut, de ce au apărut, cine ar fi responsabil sau cine a promovat aceste politici. Acum, dacă Federația Rusă, inclusiv cu reprezentanții săi din Tiraspol, vor dori să blocheze inclusiv ajutorul României, o pot face fără probleme. (...) Ceea ce face Rusia în Ucraina nu ne permite să sperăm că avem un conlocutor care funcționează după o logică. Dacă ei vor dori să provoace lucrurile, ei le vor provoca”, a declarat fostul ambasador al Republicii Moldova în Lituania, Igor Clipii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău