Expert în energetică, despre aprovizionarea cu gaze: „Este foarte posibil ca viitorul contract să fie semnat în ultimul moment”

  • 25 Octombrie 2021 14:33
Expert în energetică, despre aprovizionarea cu gaze: „Este foarte posibil ca viitorul contract să fie semnat în ultimul moment”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu va continua miercuri negocierile cu reprezentanții Gazprom, în cadrul unei vizite la Sankt Petersburg în care se va întâlni inclusiv cu directorul general al concernului rus, Alexei Miller. Andrei Spânu a reiterat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că deocamdată nu s-a ajuns la un acord de livrare a gazului, precizând că Gazprom a propus un preț format în baza unei formule similare celei din luna octombrie, când Republica Moldova achită un preț record pentru gaz.

Andrei Spânu a reiterat, în urma negocierilor pe care le-a avut la Moscova cu reprezentanți ai Gazprom și ai administrației prezidențiale ruse, că se discută despre achitarea unor datorii istorice, formate pe parcursul a aproape 30 de ani. El a precizat însă că Republica Moldova nu poate semna angajamente în această privință înainte de o evaluare independentă care să confirme datoria respectivă.

În privința prețului, Andrei Spânu a precizat că partea rusă a propus o formulă similară celei în baza căreia Republica Moldova achită 790 de dolari în luna octombrie, plus o reducere de 25%, cu anumite condiții.

Republica Moldova își dorește un preț corect, și un contract similar celor semnate de Gazprom cu alte state din regiune, a declarat Andrei Spânu.

Ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară cu cele oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Noi am mers cu mai multe opțiuni. Una din ele este prețul la burse pentru contractele anuale, sau o formulă mixtă. Miercuri voi merge acolo să continui discuția.

Condițiile propuse de Gazprom Republicii Moldova sunt exagerate, consideră expertul în energetică, Ion Muntean. Potrivit acestuia, Republica Moldova nu poate accepta aceste condiții care, ar putea avea și un substrat politic.

Se încearcă a presa autoritățile de la Chișinău, fie să cedeze, să facă anumite concesiuni politice. Chiar dacă nu s-a vorbit oficial despre asta, nu sunt excluse și presiuni din acest punct de vedere. Este foarte posibil ca viitorul contract să fie semnat în ultimul moment. Este puțin probabil ca Gazprom să sisteze gazul pentru că va fi afectată și regiunea transnistreană, care deja înregistrează pierderi enorme.

Amintim că la 30 septembrie a expirat contractul de livrare a gazelor cu Gazprom. În luna octombrie Republica Moldova plătește un preț record, iar volumul de gaz este redus. Vineri Parlamentul a instituit stare de urgență, iar autoritățile au început să identifice soluții de alternativă. Prețul la gaz a crescut pe piața europeană, iar unii oficiali internaționali acuză Rusia de șantaj energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău