Expert IDIS „Viitorul”: Modificările aplicate la Codul Muncii vin împotriva pensionarilor
-
25 Iulie 2017 18:56
Stabilirea unor reguli clare în relațiile dintre angajator și salariat este o problemă, însă nu una stringentă. Mai acute sunt problemele ce țin de corupție și justiție, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) "Viitorul", Veaceslav Ioniță.
În cadrul unei emisiunidifuzată de pe site-ul Institutului, Veaceslav Ioniță a spus că actualul Cod al Muncii este unul învechit, foarte rigid, cu cerințe excesive care îngreunează mediul de afaceri, transmite INFOTAG.
"Ba mai mult, acesta este unul din factorii care ține la distanță investitorii", consideră economistul.
El a menționat că, potrivit amendamentelor la Cod, adoptate de parlament la 21 iulie, autoritățile intenționează să atragă în țară și moldovenii care muncesc în străinătate, în condițiile în care Republica Moldova este țara unde numărul muncitorilor din străinătate îl depășește pe cel al muncitorilor locali.
"Acest Cod al Muncii vine și împotriva pensionarilor prin modul ce stabilesc normele privind concedierea. În condițiile în care speranța de viață a crescut, iar unele categorii ies la pensie la o vârstă tânără și au o experiență bogată, de ce să fie concediați?", s-a întrebat Ioniță.
În opinia sa, o problemă este concediul de maternitate.
"Ar trebui oferite mai multe oportunități femeilor care decid să stea doar un an în concediul de maternitate. Ele ar putea avea niște plăți mai mari. Or, în Republica Moldova nu sunt încurajate financiar femeile tinere care vor să-și dezvolte cariera", a spus Ioniță.
Expertul consideră că, atunci când sunt operate modificări la Codul Muncii, trebuie să se țină cont de opinia mediului de afaceri pentru a avea confortul de desfășurare a activității antreprenoriale, iar angajații să fie protejați.
Modificările la Codul Muncii vor intra în vigoare după publicarea legii în "Monitorul Oficial".