Expert Grup | Economia R.Moldova riscă să fie afectată de electorală. Există proiecte de legi fără acoperire bugetară clară

  • 25 Aprilie 2018 12:23
0%
00:00:00
00:00:00

Economia Republicii Moldova riscă să fie afectată de perioada electorală în care intră țara în 2018, consideră analiștii economici de la Centrul Expert Grup, o organizație nonguvernamentală specializată în cercetări economice și politici publice. Potrivit directorului executiv al Centrului, Adrian Lupușor, în astfel de perioade guvernele sunt tentate să cheltuie mai mult și deja există proiecte de legi fără o acoperire bugetară clară. 

Directorul executiv al Centrului Expert Grup, Adrian Lupușor, spune că proiectele de legi fără o acoperire bugetară clară ar putea afecta stabilitatea finanțelor publice, în condițiile unui deficit bugetar înalt în 2018, de 2,9 la sută.

El a precizat că analiștii Expert Grup anticipează o creștere economică de 4-5% pentru anii 2018 și 2019, insuficientă însă pentru o dezvoltare rapidă a Republicii Moldova. Ca țara să înregistreze progrese, această creștere ar trebui să fie de, cel puțin, 7-8% în fiecare an. 

”Constrângerile majore care afectează prognoza pe termen scurt și mediu sunt, în primul rând, fenomenul de îmbătrânire a populației și deficitul de capital privat. Deficitului de capital privat și activității investiționale modestă i se adaugă și temperarea creșterii consumului”.

O problemă rămâne și politizarea instituțiilor publice, consideră Adrian Lupușor.

”Instituțiile publice rămân expuse, în mod tradițional, ciclurilor electorale, schimbărilor de guverne, în pofida reformei administrației publice care a început și, evident, trebuie să continue. Nu credem că s-au depolitizat definitiv instituțiile publice și acest lucru alimentează incertitudinea în rândul investitorilor privați. În anii următori, deși anticipăm o creștere economică pozitivă, nu ne așteptăm la o revigorare a activității investiționale”.  

Reprezentanții instituțiilor guvernamentale sau ai majorității parlamentare  nu au comentat concluziile formulate de Expert Grup.

În Republica Moldova în 2018 vor avea loc alegeri parlamentare, în 2019 alegeri locale, iar în 2020 – prezidențiale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău