Expert | Exerciții militare de amploare în Transnistria, cu participarea a 1.000 de militari din cadrul GOTR

  • 07 August 2018 14:45
Expert | Exerciții militare de amploare în Transnistria, cu participarea a 1.000 de militari din cadrul GOTR

Trupele de ocupație a Federației Ruse (GOTR) în comun cu trupele paramilitare separatiste desfășoară, în această săptămână, aplicații militare de mare anvergură pe poligoanele din regiunea transnistreană, susține expertul în securitate din cadrul IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi. 

„Dacă până acum ele nu erau mediatizate (cel puțin din martie 2018), acum ele sunt reflectate pe deplin de către Statul Major al Districtului Militar Vest a Federației Ruse. Toate aceste exerciții sunt sunt organizate sub legenda unor „jocuri militare” cu scenarii concrete - „Aliniamentul Lunetistului”, „Atacul lui Suvorov”, „Rezerva Armatei” și „BATREP”. Aceste exerciții se desfășoară concomitent cu „Jocurile militare - 2018” în Federația Rusă. Diferența de abordare pentru Republica Moldova este în participarea trupelor paramilitare separatiste sub paravanul „Ostașul Comunității”, ceea ce confirmă de fapt integrarea deplină a acestor trupe la Forțele Armate ale Federației Ruse (de facto)”, a precizat Rosian Vasiloi pe blogul său

Expertul, care citează surse din din regiunea transnistreană, susține că la aceste exerciții vor participa circa 1.000 de militari din cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR). „Exercițiile se vor finaliza cu exercițiul de amploare a grupului tactic la nivel de batalion (cu participarea unei companii de tancuri din Batalionul de la Vladimirovca, sarcina principală fiind închegarea trupelor, după care batalionul va fi dislocat în Zona de Securitate) și tradiționala deja forțare a râului NISTRU (informația nu este confirmată)”, mai informează Rosian Vasiloi, menționând că la finalul aplicațiilor militare este așteptat să participe reprezentantul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova și este confirmată participarea asistentului atașatului militar rus la Chișinău, Evgheni Trunov.

În opinia lui Rosian Vasiloi, Rusia își reconfirmă astfel poziția sa de principal factor destabilizator în Republica Moldova din punct de vedere al riscurilor de securitate și apărare.

Menționăm că ONU, SUA și OSCE au cerut retragerea trupelor militare ruse (GOTR) de pe teritoriul R. Moldova, Chișinăul atenționând că participarea acestora la exercițiile militare contravine acordurilor încheiate în contextul soluționării diferendului transnistrean.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău