Expert: Este necesară implementarea unor metode alternative de vot pentru cetățenii R.Moldova din diasporă
-
14 Noiembrie 2020 09:37
Una din mizele principalele ale votului în diasporă în turul II este de a demonstra încă o dată necesitatea introducerii metodelor alternative de vot, consideră expertul IPRE Mihai Mogâldea.
Într-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook, el a scris că e salutabil și de apreciat efortul unor cetățeni moldoveni din diasporă, dispuși să călătorească sute sau chiar mii de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot, dar nu e bine că aceste lucruri să se întâmple repetat, de la un scrutin prezidențial la altul. „Nu este OK ca noi să idolatrizăm aceste acțiuni fără să punctăm clar și răspicat că este necesară implementarea unor metode alternative de vot pentru cetățenii moldoveni din diasporă. Nu este OK ca grupul ADOPTĂ UN VOT! să înlocuiască misiunea deputaților din fracțiunile parlamentare, ce ar fi trebuit să „adopte” niște lecții din precedentele alegeri prezidențiale și să le transforme în inițiative legislative”, a comentat expertul.
El a subliniat că una din mizele principalele ale votului în diasporă în turul II este de a puncta încă o dată necesitatea introducerii metodelor alternative de vot. „Printr-o prezență și mai mare la urne, problema dată va fi tot mai greu de ignorat de către ambele tabere”, consideră expertul IPRE Mihai Mogâldea.
Amintim că în primul tur alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, la cele 139 de secții deschise peste hotare au votat aproximativ 150 de mii de cetățeni ai R. Moldova. Numărul votanților din diasporă a crescut de la 10 mii în 2005, la 17 mii în 2009. În scrutinul prezidențial din 2016 au participat aproximativ 140 de mii de alegători în turul doi.