Expert economic | În R.Moldova nu există niciun instrument real de investire a banilor
-
02 Februarie 2021 08:22
În Republica Moldova nu există nici un instrument real de investire a banilor. Instrumentul de bază și practic unicul pe care-l folosesc cetățenii Republicii Moldova sunt depozitele bancare, care în 2020 au trecut, cumulativ, de 50 de miliarde de lei. Practic, ele au crescut și în an de criză destul de puternic, în special din cauza că oamenii nu au o altă soluție de investire”, a declarat, solicitat de IPN, expertul economic la „IDIS Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.
„Noi, în prezent, la modul serios putem vorbi despre o singură modalitate de a strânge bani, asta e de a îi pune la depozite bancare și, teoretic, mai avem posibilitatea să cumpărăm acțiuni, însă, este o piață foarte slab dezvoltată. Există brokeri, companii care se listează la bursă, bănci care vând acțiuni. Puteți merge să cumpărați nu numai la bursă, dar și de la oamenii acționari”, a declarat expertul economic.
Expertul susține că cetățenii moldoveni au devenit proprietari de acțiuni în anul 1996-1997, la privatizare, iar mulți dintre ei nici nu cunosc că au acțiuni, oamenii cred că au un instrument de valoare, dar de fapt ei au fost deposedați de active. „Eu cred că în Republica Moldova piața de acțiuni în sensul adevărat al cuvântului ar avea sens, dacă Moldova s-ar uni cu o bursă regională, cum ar fi bursa de la București. Acest lucru ar permite rezolvarea a câtorva probleme fundamentale. Prima problemă: companiile moldovenești nu se pot lista la bursă pentru că bursa e prea mică. Unica companie moldovenească care a făcut listare publică prima dată la bursă e Vinăria Purcari, care s-a listat la București.
„Dacă s-ar uni bursele, cetățenii din Republica Moldova ar putea vinde acțiuni în Moldova, care s-ar vinde automat și în România și cetățenii din Moldova vor putea cumpăra acțiuni și la companii din Moldova și din România. E o piață mare și eu cred că așa piața noastră va deveni viabilă”. Veaceslav Ioniță nu vede șansa ca Moldova să aibă o piață de acțiuni și o bursă normală, în formatul în care se află acum, izolată. În opinia expertului, „acțiunile sunt obiecte moarte care în realitate nu e un mijloc de investire a banilor”. Capitalizarea bursei moldovenești este de 30 de miliarde de lei, spune expertul.
Veaceslav Ioniță consideră că Republica Moldova are o bursă „plăpândă”, unde sunt listate un număr limitat de companii, iar oamenii nu prea cunosc cum lucrează acest instrument. „În România, statul a emis hârtii de valoare de stat special pentru cetățeni, ca oamenii să poată cumpăra aceste hârtii de valoare, să câștige bani. Acolo rata de profitabilitate e destul de bună”.
Expertul afirmă că, actualmente, cetățenii duc banii la bănci, îi lasă, practic, jumătate fără dobândă, iar băncile cu banii lor, a oamenilor, cumpără hârtii de valoare de stat. „De fapt, banca aici e intermediar și își ia comisionul, din simplul motiv că oamenii în loc să cumpere singuri hârtii de valoare de stat, se duc la bănci și băncile cumpără hârtii de valoare de stat. Cumpărarea de hârtii de valoare de stat ar fi o soluție de investire pentru cetățeni”, a precizat el.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, o altă soluție ar fi, dar Republica Moldova nu are o practică, emiterea de obligațiuni. „O singură companie din Moldova a încercat să emită obligațiuni. Deosebirea dintre obligațiuni și hârtiile de valoare de stat constă în faptul că ultima ai cumpărat-o și ai o anumită dobândă, dar obligațiunea este un împrumut care îl oferi direct agentului economic, el nu mai trebuie să meargă la bancă să ia credit, dar apelează direct la populație”.