EXPERT | După alegerile din R.Moldova, relațiile dintre Kiev și Chișinău s-ar putea deteriora

  • 06 Martie 2019 21:27
EXPERT | După alegerile din R.Moldova, relațiile dintre Kiev și Chișinău s-ar putea deteriora

După alegerile parlamentare din Moldova, relațiile dintre Kiev și Chișinău s-ar putea deteriora, consideră expertul portalului "Regional Trends Analytics", Cristian Rusu.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat în studiul său că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, "a construit timp îndelungat și cu osârdie un front internațional antirusesc, în care Moldova avea un rol destul de important". 

"Kievul și Chișinăul au vorbit simultan despre implicarea Moscovei în afacerile lor interne și în procesele electorale, despre faptul că sprijină separatismul și despre războiul hibrid rusesc. Moldova a fost întotdeauna gata să-și susțină vecinul în orice inițiativă antirusească, inclusiv la nivel internațional. Însă noua imagine a autorităților moldovenești ar putea fi o surpriză neplăcută pentru Ucraina. Forțele care au ajuns în Parlament așa și nu au reușit să convină asupra formării unei majorități: ACUM și PSRM au refuzat categoric să coopereze între ele, la fel și cu Partidul Democrat. Probabil din acest motiv mulți experți și politicieni, inclusiv Președintele Igor Dodon, au început să vorbească despre crearea unei coaliții largi de "consens național", care va include reprezentanți ai celor trei partide câștigătoare", a spus expertul.

Potrivit lui, o asemenea coaliție "nu numai că este realistă, ci și e o variantă ideală pentru toți, deoarece permite evitarea alegerilor anticipate, dar și întărirea legitimității Parlamentului atât pe plan intern, cât și în străinătate".

"O coaliție largă în țara vecină înseamnă, de fapt, o lovitură pentru președintele ucrainean. Exemplul Republicii Moldova, care va construi relații atât cu Vestul, cât și cu Estul, evident că nu este ceea de care are nevoie liderul Ucrainei chiar acum, când el recurge iarăși la tensionarea relațiilor cu Moscova. Totodată, frontul moldovenesc, care mereu era gata să susțină tensiunea necesară a retoricii antiruse, s-a dovedit a fi gol, iar președintele nu are cu ce să-l umple. Astfel, din joc iese una dintre piesele care alimentau constant ratingul lui Poroșenko și aceasta se întâmplă în cel mai nepotrivit moment pentru el", a concluzionat expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău