Expert | Dosarul „furtului secolului” va întoarce Republica Moldova cu susul în jos

  • 06 Iulie 2019 14:35
Expert | Dosarul „furtului secolului” va întoarce Republica Moldova cu susul în jos

Dosarul „furtului secolului” va întoarce R.Moldova cu susul în jos, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Expertul menționează într-un studiu că "al doilea raport Kroll, a cărui publicare era atât de așteptată de societatea moldovenească și de unii politicieni din Moldova, a fost o dezamăgire", notează INFOTAG

"Publicul aștepta spectacol, verdicte de "vinovat" și, cel mai important, nume. Însă numele în raport, în cea mai mare parte, nu sunt și, potrivit informațiilor publicate, este aproape imposibil să înțelegi cine și cât a furat din sistemul bancar al țării. Între timp, anume de acest "show" înseta societatea moldovenească, căci oamenii aveau nevoie de obiecte concrete pentru ură și nimic mai mult: demult nimeni nu mai crede în recuperarea miliardului. În schimb, publicului i-a fost arătat un document confuz și neclar, în care nu se înțelege unde sunt banii legali și unde sunt cei furați. Cu toate acestea, chiar și ceea ce s-a scurs în presă din raportul Kroll aruncă o umbră asupra întregului sistem politic al Moldovei", spune expertul.

În opinia, "principalul pericol al Kroll constă în faptul că raportul, chiar și în această formă incompletă, dezvăluie bolile cronice ale statului moldovenesc: corupția, cumătrismul, tot felul de scheme de venituri ilegale și cel mai obișnuit furt de bani".

"Se constată că toate aceste fenomene, care în ultimii ani au fost la modă și convenabil să fie atribuite "bandei lui Plahotniuc", de fapt au existat în Moldova de ani de zile, funcționau la toate nivelurile de guvernare, în sistemul bancar și în afaceri. Iar Plahotniuc, Șor și alți "antieroi" ai Moldovei moderne, pomeniți la tot pasul, sunt doar un produs al sistemului, iar odată cu plecarea acestora, sistemul nu s-a clintit niciun milimetru", consideră Ceban.

El mai crede că "numele principalilor beneficiari în raportul Kroll sunt ascunse la momentul oportun, căci altfel ar fi avut efectul nu doar al unei bombe, ci al unui bombardament nuclear - nu asupra unor politicieni concreți, ci asupra întregii țări".

"Pentru actuala guvernare a lui Maia Sandu și Igor Dodon, "dezoligarhizarea" se transformă de fapt nu numai într-o luptă împotriva moștenirii lui Plahotniuc, ci și într-o luptă pentru încredere, o luptă pentru un nume curat și într-o campanie militară împotriva lacunelor tradiționale ale statului și societății. Este puțin probabil ca cineva să aibă curajul să spună că această sarcină este simplă: raportul Kroll a scos la lumină atâtea probleme sistemice, încât Moldova va trebui să se întoarcă cu susul în jos pentru a învăța cum se cuvine lecția furtului secolului", afirmă expertul.

El a subliniat că "nedreptatea evidentă a situației este că cei care astăzi trebuie să descurce "faptele glorioase" ale guvernării precedente suportă costurile de imagine în urma acțiunilor oligarhilor care au fugit din țară".

"Guvernarea Sandu-Dodon va suporta costuri de imagine și mai mari în cadrul stabilirii ordinii în rândul celor care figurează în raport și se află astăzi în Moldova, căci nu este exclus ca printre ei să se numere și actuali aliați ai socialiștilor și proeuropenilor. Însă tocmai această sarcină poate deveni pentru noua guvernare poate că cel mai dificil test de rezistență sau poate fi afacerea întregii cariere politice: la urma urmei, aceasta este o șansă de a dovedi întregii lumi că Republica Moldova poate fi alta", a concluzionat politologul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Thu
6
Fri
5
Sat
5
Sun
1
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău