Expert | „Dosarul „7 aprilie” pur și simplu nu există. Nu cred că există voință, politică în primul rând, pentru că vorbim despre un scurt circuit care a avut loc acum 12 ani și probabil vorbim despre vinovăția tuturor, cu excepția victimelor”

  • 07 Aprilie 2021 13:05
Expert | „Dosarul „7 aprilie” pur și simplu nu există. Nu cred că există voință, politică în primul rând, pentru că vorbim despre un scurt circuit care a avut loc acum 12 ani și probabil vorbim despre vinovăția tuturor, cu excepția victimelor”

Dosarul șapte aprilie a devenit istorie și nu mai e activ din momentul în care ultimul funcționar a fost achitat. De altfel, nu mai sunt șanse ca acest dosar să fie revăzut, pentru că nu există nici voință politică și nici juridică. De această părere este Alexandru Postica, director al Programului Drepturile Omului în cadrul Asociației Promo-Lex. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el opinează că s-a mimat un proces de justiție în acest caz. Un interviu realizat de Cristina Popușoi.

  • La 12 ani de la cele întâmplate, care este starea dosarului „aprilie”?

Starea dosarului „7 aprilie” pur și simplu nu există. Fiindcă a încetat de mult timp, atunci când ultimul funcționar de rang înalt a fost achitat sau a fost sancționat pentru alte acțiuni decât cele pentru care era învinuit. În acest moment, dosarul „7 aprilie” nu mai este activ. A devenit deja istorie, cu părere de rău.

  • Care mai sunt șansele ca să fie revizuit acest dosar?

Nu cred că există voință, politică în primul rând, pentru că vorbim despre un scurt circuit care a avut loc acum 12 ani și probabil vorbim despre vinovăția tuturor, cu excepția victimelor. În primul rând vorbim despre vinovăția care au fost la putere în acel moment și au tolerat dezmățul, incompetența și lipsa de previziune a acelor organizatori care nu au putut să gestioneze corect acel flux de proteste. Vorbim despre erorile comise de organele de anchetă: procurori care au gestionat ineficient, poate cu bună știință, acele fărădelegi comise de către polițiști care au aplicat tortura. Ne referim și la incompetența unor avocați care au apărat ineficient victimele torturii, evident vorbim și despre judecătorii care au acceptat anumite erori judiciare. Prin urmare, vorbim și despre mesajele care au fost transmise ulterior de către acei politicieni care au fost la guvernare și care, de fapt au mimat anumite comisii. Dacă e să privim în ansamblu aceste erori, evident că nu putem despre vreo posibilitate reală de reveni la dosarul 7 aprilie, ca să fie revizuit atât din perspectiva politică, cât și din cea juridică. Evident, că mai sunt câteva dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

  • Domnule Postică, dvs și Asociația Promo-LEX, ați monitorizat acele evenimente și le-ați oferit asistență juridică victimelor, ocupându-vă de dosarele lor. În general vorbind, ce s-a întâmplat cu cele mai multe victime?

Eu cred că acei oameni sunt dezamăgiți. S-au dezamăgit cu privire la efortul care a fost depus de către ei pentru alegeri libere și corecte. Să nu uităm care a fost motivul acestui protest care a început pe 5 aprilie. Personal împreună cu colegii mei eram prin penitenciare căutam persoanele dispărute, pentru că ne sunau rudele lor care spunea că nu le puteau găsi, nu știau unde se află. În acel moment am văzut persoane maltratate, bătute. Și vă spuneam de a cea dezamăgire care a apărut ulterior, pentru că în ochii lor pe 7, 8 aprilie vedeam acea putere și rezistență, care cu timpul pur și simplu s-a stins. Majoritatea tinerilor pe care i-am reprezentat au plecat pur și simplu din țară. Văzând că pe parcursul mai multor ani anchetele stagnează, iar fluxul de politicieni care trebuia să vină la putere, să-i protejeze și să facă schimbări, însă nu au făcut nimic, am avut exodul tinerilor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău