EXPERT | Discuțiile depre pachetul de legi pentru deoligarhizarea R.Moldova reprezintă o mișcare de preluare a inițiativei de către Blocul ACUM

  • 08 Aprilie 2019 13:55
EXPERT | Discuțiile depre pachetul de legi pentru deoligarhizarea R.Moldova reprezintă o mișcare de preluare a inițiativei de către Blocul ACUM

Blocul ACUM a invitat Partidul Socialiștilor la discuții privind pachetul de legi pentru așa-numita deoligarhizare a Republicii Moldova. Socialiștii au anunțat că mâine vor decide ce fac în continuare, dar experții califică puțin probabilă o coaliție dintre Blocul ACUM și PSRM.

Blocul ACUM a invitat PSRM la discuții mâine, începând cu ora 11.00 la  Parlament, însă precizează că data ar putea fi schimbată, dacă va exista o astfel de solicitare. Într-un comunicat difuzat presei, Blocul își exprimă îngrijorarea față de faptul că Parlamentul rămâne nefuncțional, iar procesul de constituire a organelor de lucru este tergiversat. Blocul ACUM se declară deschis pentru dezbaterea publică în vederea îmbunătățirii pachetului de legi pentru democratizarea instituțiilor și alte inițiative în acest sens.

Liderii PSRM nu au fost de găsit pentru a comenta invitația, însă, un comunicat al socialiștilor, difuzat la câteva ore după cel al Blocului ACUM, anunță că marți dimineață va fi convocată ședința comună a Comitetului executiv politic și a fracțiunii parlamentare a PSRM. După ședință, la 10.30, va avea loc declarația PSRM privind viitoarele acțiuni ale partidului.

Blocul ACUM a făcut acest apel pentru a nu mai fi acuzat că blochează procesul de discuții în privința unei alianței, însă Partidul Socialiștilor ar putea să accepte invitația, doar pentru a dezminți zvonurile despre negocierile ascunse cu Partidul Democrat, opinează analistul politic Ion Tăbârță. În opinia sa, o coaliție Blocul ACUM-PSRM este puțin probabilă.

„Este un dialog foarte complicat, un dialog practic imposibil dacă să ne referim la rezultate, însă este o mișcare a de preluare a inițiativei de către Blocul ACUM. Dar nu cred că cele două formațiuni pot ajunge la o înțelegere în vederea formării coaliției de guvernare”.

Amintim că PSRM a invitat la scurt timp după alegeri Blocul ACUM la discuții, dar oferta a fost respinsă. Ulterior, Blocul ACUM a invitat deputații să discute proiectul său de deoligarhizare, însă PSRM s-a eschivat pe motiv că nu a primit o invitație oficială. Între timp, liderii PSRM și PDM au avut o discuție oficială, iar mai mulți experți consideră o alianță dintre cele două formațiuni drept cel mai probabil scenariu post-electoral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău