Expert, despre vizita președintelui polonez la Chișinău: „Pe lângă puternicul semnal de susținere pentru R. Moldova, această întrevedere este și un motiv de a întări cooperarea dintre Varșovia, Chișinău, București și Kiev”

  • 21 Martie 2022 15:23
Expert, despre vizita președintelui polonez la Chișinău: „Pe lângă puternicul semnal de susținere pentru R. Moldova, această întrevedere este și un motiv de a întări cooperarea dintre Varșovia, Chișinău, București și Kiev”

Vizita președintelui polonez Andrzej Duda în Republica Moldova transmite un mesaj puternic de sprijin pentru Chișinău, în actuala situație de criză. Unii analiști de politică externă consideră că această vizită oficială va constitui și un bun semnal pentru a întări parteneriatul dintre Varșovia, Chișinău, București și Kiev, anunțat vara trecută de șeful statului polonez.

Andrzej Duda este așteptat la Chișinău în această după-amiază. Șeful statului polonez va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu, apoi cei doi vor susține declarații pentru presă. Sosirea președintelui polonez la Chișinău se înscrie în cadrul vizitelor de nivel înalt care au loc în ultimele săptămâni în Rep. Moldova. Directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, a spus că pe lângă puternicul semnal de susținere pentru Rep. Moldova, această întrevedere este și un motiv de a întări cooperarea dintre Varșovia, Chișinău, București și Kiev.

În vara anului trecut, am avut trei președinți în vizită cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova: Klaus Iohannis, Volodymyr Zelenski și Andrzej Duda și în contextul respectiv președintele Duda a anunțat despre un format nou de cooperare multilaterală între cele patru țări. Având în vedere situația curentă și vizita președintelui Iohannis la Chișinău săptămâna trecută, această vizită a președintelui Duda ar putea fi privită în contextul dat de a întări această cooperare ucraineano-româno-polono-moldavă (…). Și Republica Moldova fiind în vecinătatea acestui război și fiind afectată direct de acest război, inclusiv prin criza umanitară, evident acest format de cooperare oferă un cadru mai larg de valorificare a acestor relații, nu doar prin prisma sprijinului constant al Poloniei pentru Republica Moldova și implicit pentru Ucraina, pentru parcursul nostru european, dar și în general având în vedere vecinătatea pe care o avem în acest format extins”.

De altfel, ajutorul polonez este important și în calea europeană a Rep. Moldova și la capitolul securitate energetică. Autoritățile de la Varșovia ar putea ajuta Chișinău și Kievul deopotrivă să beneficieze din proiectele Inițiativa Cele Trei Mări, lansată de Polonia și România.

În plus și Polonia, și România sunt inițiatoarele formatului Celor Trei Mări. Republica Moldova, împreună cu Ucraina, de mai mulți ani vorbesc despre conectarea țărilor noastre la procesele mari de infrastructură strategică din cadrul Celor Trei Mări. Contextul actual scoate și mai mult în evidență importanța conectării noastre la această inițiativă prin prisma programelor, proiectelor de infrastructură strategică, securitate energetică. Polonia a jucat și continuă să joace un rol important în asigurarea siguranței de livrare de gaze naturale. Știm foarte bine că în perioada crizei de anul trecut, Polonia a jucat un rol important în a ajuta RM să identifice surse alternative. Criza de gaze nu a dispărut, riscă să se aprofundeze în perioada imediat următoare, având în vedere neclaritățile legate de continuitatea livrărilor de gaze din Federația Rusă. Și această vizită ar putea să ofere o oportunitate în plus cum Polonia ar putea să ne ajute nu doar în gestionarea crizei umanitare a refugiaților, în consolidarea securității noastre energetice, și evident în sprijinul parcursului nostru european prin prisma cererilor de aderare la UE.

Înainte de a sosi la Chișinău, președintele Poloniei Andrzej Duda, va efectua o vizită la București, și va fi primit la Palatul Cotroceni, de președintele României Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău