Expert, despre opțiunile din sondajul de astăzi privind alianța de guvernare | Se caută soluții cum să fie oficializată o coaliție PSRM-PDM

  • 13 Mai 2019 13:38
Expert, despre opțiunile din sondajul de astăzi privind alianța de guvernare | Se caută soluții cum să fie oficializată o coaliție PSRM-PDM

Majoritatea cetățenilor ar prefera o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat sau o alianță PSRM-ACUM, iar eventuale alegeri anticipate ar avea rezultate similare cu cele din 24 februarie, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

În același timp, unii experți consideră o coaliție PSRM-PDM, drept cel mai probabil scenariu. 

Cei mai mulți cetățeni optează pentru crearea unei coaliției dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Această opțiune, care a întrunit 28,6% din voturi, este urmată la mică distanță de o coaliție dintre PSRM și Blocul ACUM agreată de 27 la sută dintre respondenți. Aproximativ 7% și-ar dori o coaliție PDM-ACUM, iar 6 la sută – un guvern minoritar. În același timp, ceva mai mult de 15 la sută din respondenți sunt în favoarea alegerilor parlamentare anticipate.

În culise se zvonește că discuțiile dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat în vederea creării unei coaliții au avansat și sunt căutate doar argumente pentru partenerii externi și cum să fie oficializată această coaliție, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.

 „Se zvonește în culisele procesului politic că o asemenea coaliție demult a fost convenită, dar anume intervențiile din exterior, în mod special din Rusia, a zădărnicit această coaliție. Acum se caută soluții cum să fie oficializată această coaliție, iar pentru aceasta este nevoie de cât mai multe argumente. Un astfel de argument ar fi că societatea își dorește o asemenea coaliție pentru a fi evitat blocajul politic”, a declarat Ion Tăbârță.

Sondajul mai arată că peste jumătate din cei chestionați consideră că s-au comis încălcări în campania electorală precedentă, iar două treimi sunt de părere că în Republica Moldova alegerile nu sunt libere și corecte.

Sondajul a fost realizat la comanda unei organizații în domeniul educației electorale din cadrul CSI. Cercetările pe teren s-au desfășurat în perioada 1-10 mai pe un eșantion de 1189 de respondenți, marja de eroare apreciată de organizatori fiind de 3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău