Expert, despre modificarea legii privind CSM: Se dorește cu tot dinadinsul de a forța membrii actuali să iasă, să facă niște alegeri ca să numească membrii care le plac lor

  • 06 Decembrie 2019 13:51
Expert, despre modificarea legii privind CSM: Se dorește cu tot dinadinsul de a forța membrii actuali să iasă, să facă niște alegeri ca să numească membrii care le plac lor

Activitatea Consiliul Superior al Magistraturii rămâne blocată. Invitați la Ministerul Justiției, membrii CSM au refuzat să discute cu Fadei Nagacevschi și i-au solicitat să se prezinte la ședințele consiliului. Experții consideră că acest blocaj este provocat intenționat, pentru că noua putere își dorește subordonarea justiției.

De aproape două luni, autoritatea actualei componențe a CSM este contestată, iar ședințele nu sunt deliberative. Unii judecători boicotează lucrările consiliului. De exemplu, Oleg Sternioală și-a depus cererea de demisie din funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, direct la parlament ignorând CSM-ul, contrar procedurii. Mai mult, demiterea lui Ion Druță din fruntea Curții Supreme de Justiție încă nu a fost aprobată de legislativ, iar un nou președinte al CSJ nu poate fi numit.

Membrii CSM susțin că activitatea instituției ar putea fi deblocată dacă ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, care etse membru din oficia al CSM, ar veni la ședințe. Totodată, CSM respinge implicarea acestuia în calitate de mediator, invocând principiul separării puterilor în stat. Ținând cont de principiul separării puterilor în stat, considerăm că problemele din justiție urmează să fie discutate la Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu la Ministerul Justiției deoarece ministerul este exponentul puterii executive”, a afirmat Musteață.

Parlamentul a modificat în primă lectură legea cu privire la CSM. Astfel, componența actuală va fi extinsă cu încă doi profesori și un judecător. Comisia juridică va organiza un concurs public pentru alegerea profesorilor de drept, însă acest lucru este unul periculos, consideră experta Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice. Comisia a fost mereu controlată de majoritatea parlamentară, ceea ce demonstrează că politicul ar încerca să-și subordoneze justiția, atenționează ea: 

Se dorește cu tot dinadinsul de a forța membrii actuali să iasă, să se mai joace în culise, să facă niște alegeri ca să numească membrii care le plac lor și CSM să devină o instituție subordonată politicului. Altă concluzie chiar nu pot să trag”, consderă experta.

Șase membri ai CSM au fost revocați de către Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie. Pe acest caz, a fost deschis însă un dosar penal, Procuratura Anticorupție cercetează circumstanțele în care a fost convocată ședința.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău