Expert, despre întârzierea Curții de Apel de a lua o decizie în dosarul secțiilor de votare din diasporă: „Magistrații se feresc, le e frică să ia o decizie responsabilă asupra lor”

  • 16 Iunie 2021 13:16
Expert, despre întârzierea Curții de Apel de a lua o decizie în dosarul secțiilor de votare din diasporă: „Magistrații se feresc, le e frică să ia o decizie responsabilă asupra lor”

Întârzierea Curții de Apel de a lua o decizie în dosarul secțiilor de votare de peste hotare la alegerile din 11 iulie ar putea fi explicată prin frica magistraților de a-și asuma responsabilitatea. Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, expertul constituționalist Nicolae Osmochescu opinează de asemenea că această tărăgănare în luarea unei decizii comportă riscuri.

Este nejustificată tărăgănarea luării unei decizii de către magistrații Curții de Apel în dosarul deschiderii secțiilor de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate, comentează expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu.

Eu consider că această tărăgănare se face din partea magistraților sau din partea părților care cer această tărăgănare din simplu motiv: magistrații se feresc, le e frică să ia o decizie responsabilă asupra lor. Adresarea la CC ca excepție de neconstituționalitate este un drept al părților la proces, dacă sunt întrunite criteriile necesare. Eu consider că tărăgănarea nu este justificată, se încearcă tărăgănarea cu un singur scop să nu fie deschise secțiile de votare în numărul solicitat de Ministerul afacerilor externe și de guvern, ceea ce este incorect și injust.

Expertul mai spune că există riscul ca apoi să nu poată fi deschis un număr suplimentar de secții de votare, dacă magistrații vor adopta o decizie prea târziu, întrucât este nevoie de respectarea unor proceduri care durează.

Dacă se tărăgănează deschiderea numărului de secții de votare solicitat, mai târziu va fi imposibil să deschizi aceste secții de votare, deoarece peste hotare orice secție de votare se deschide numai cu acordul expres al instituțiilor oficiale ale statului de reședință. Nu poate ambasada noastră, de exemplu din Franța, să deschidă când vrem și unde vrea o secție de votare. Această problemă trebuie să fie coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe al Franței și cu oficialitățile locale, unde se preconizează deschiderea unei secții de votare. E o problemă de timp, de coordonare, de pregătire”.

Judecătorii Curții de Apel vor continua să examineze procesul intentat de mai multe partide politice care contestă faptul că autoritatea electorală a decis deschiderea unui număr mic de secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare. Curtea de Apel a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională cu privire la numărul de secții de votare în străinătate, însă Înalta Curte a declarat-o inadmisibilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău