EXPERT, despre discuțiile dintre Igor Dodon și principalele partide parlamentare: Deciziile vor fi luate în urma discuțiilor care au loc în culise

  • 26 Martie 2019 14:06
EXPERT, despre discuțiile dintre Igor Dodon și principalele partide parlamentare: Deciziile vor fi luate în urma discuțiilor care au loc în culise

Președintele Igor Dodon începe la această oră consultările cu cele mai importante partide parlamentare în vederea identificării unei majorități în Legislativ. Experții susțin că vor avea loc doar întrevederi formale pentru că, de fapt, discuțiile se poartă în culise.

Igor Dodon consideră că în Republica Moldova s-a ajuns la un vid al puteriipolitice și a chemat partidele parlamentare la consultări pentru a depăși criza.La această oră începe întrevederea cu fracțiunea Partidului Socialiștilor, care și-a delegat la discuții fruntașiisăi – Zinaida Greceanîi, Vlad Bătrâncea și Ion Ceban.

La ora 15.00 au fost invitați reprezentanții Partidului Democrat, iar o oră mai târziu – conducerea Blocului ACUM. Reprezentanții PD au declarat ierică, cel mai probabil, vor merge la discuții, fără a oferi detalii despre mesajul pe care îl vor transmite președintelui Dodon. Liderii Blocului ACUM au menționat că își vor anunța mai târziu decizia cu privire la această întrevedere.

Reprezentanții Partidului Șor nu au fost chemați la consultări, Igor Dodon explicând că a invitat doar partidele de care depinde crearea unei alianțe.

Analistul politic Ion Tăbârță se arată sceptic că la discuțiile respective vor fi luate anumite decizii. El spune că, de fapt, negocierile se poartă în culise. 

„Nu cred că la aceste întâlniri se va decide ceva. Lucrurile care cu adevărat vor decide ce vom avea, ce fel de alianță, dacă în general vom avea vreo alianță, se decid în culise. La ședința de astăzi cu președintele vor discuta, în conformitate cu normele constituționale, iar mai departe vom aștepta evoluția evenimentelor”, a declarat expertul. 

Ion Tăbârță consideră că cel mai vehiculat scenariu, după ce Blocul ACUM a anunțat că refuză să participe la negocieri cu partidele parlamentare, este o alianță între PD și PSRM, dar acesteia i s-ar opune Moscova. Astfel, potrivit expertului, mai rămâne scenariul unei alianțe formate de către democrați împreună cu deputați care ar părăsi fracțiunile lor, căreia însă i s-ar opune Igor Dodon și Occidentul, și, în această situație, probabilitatea unor alegeri anticipate prinde mai mult contur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău