Expert, despre desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier: Pe de o parte înregistrăm această victorie a Maiei Sandu, pe de altă parte, această victorie comportă foarte multe riscuri
-
17 Martie 2021 14:21
Președintele Maia Sandu a preluat controlul asupra formării Guvernului, depășindu-și adversarii politici, iar acum are și un cuvânt greu de spus în privința datei alegerilor anticipate, comentează analiștii politici, decizia enunțată aseară privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier.
Ei însă menționează că aceste decizii comportă și riscuri, chiar dacă, după părerea experților constituționaliști, nu ar exista suficiente motive pentru a contesta la Curtea Constituțională decretul semnat de șefa statului.
După decizia anunțată ieri de Mariana Durleșteanu de a renunța să candideze la funcția de premier, decretul Maiei Sandu este perfect legal și nu există niciun motiv pentru a fi atacat la Curtea Constituțională, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.
„Creezi o majoritate pentru a susține un candidat. Dacă a dispărut candidatul, atunci majoritatea respectivă nu are nicio valoare. În aceste cicrumstanțe, sunt de părera că, președintele Maia Sandu a constatat că nu există un candidat al unei majorități parlamentare și a emis acest decret perfect constituțional”, a declarat Teo Cârnaț.
Totodată, el susține că în această situație, chiar dacă post-factum va fi anunțată crearea unei majorități parlamentare care va susține un alt candidat, aceasta nu va putea înlocui decretul Maiei Sandu prin care l-a desemnat pe președintele interimar al PAS, Igor Grosu.
Prin decizia sa de ieri, Maia Sandu și-a depășit adversarii politici și a preluat controlul atât asupra formării Guvernului, cât și a stabilirii datei alegerilor anticipate, consideră analistul politic Anatol Țăranu. El însă menționează că această situație oferă atât oportunități, cât și comportă riscuri pentru Maia Sandu și PAS.
„Este absolut evident că Maia Sandu a jucat tare. I-a pus într-o situație absolut penibilă pe adversarii săi politici, în primul rând pe PSRM. Asumarea guvernării în această formulă este o chestie extrem de riscantă pentru imaginea Maiei Sandu, în această situație de criză, dacă Guvernul nu va fi în stare să țină sub control situația. Deci, este o situație duplicitară: Pe de o parte înregistrăm această victorie a Maiei Sandu, pe de altă parte, această victorie comportă foarte multe riscuri”, a subliniat analistul.
Amintim că ieri Maia Sandu a purtat consultări separate cu toate partidele și grupurile parlamentare. În timpul consultărilor cu PSRM, candidata propusă de această formațiune și Partidul Șor, Mariana Durleșteanu, a anunțat că renunță la această funcție, iar în scurt timp, Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu pentru funcția de premier.