Expert, despre cu cât s-ar putea scumpi gazul natural pentru consumatori. „O mulțime de cheltuieli nejustificate sunt incluse în tarif”

  • 15 Martie 2019 13:20
Expert, despre cu cât s-ar putea scumpi gazul natural pentru consumatori. „O mulțime de cheltuieli nejustificate sunt incluse în tarif”

Expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat susține că există prea puține date pentru a evalua viitorul tarif, dar consideră că acesta ar putea crește cu peste 20 la sută.

În același timp, expertul atenționează că în prezent multe cheltuieli nejustificate ale Moldovagaz sunt incluse în tarif, astfel încât consumatorii achită în plus sute de milioane de lei anual.

„Presupun că ajustările vor fi de peste 20% reieșind din cifrele pe care le avem. Dar sunt o mulțime de cheltuieli nejustificate incluse în tarif, dar ANRE nu face ordine în ele. Acolo sunt rezerve foarte mari – e vorba de sute de milioane de lei anual pe care noi le achităm nejustificat”, a menționat expertul.

De la 1 ianuarie 2019, prețul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi, fiind mai mare cu 25% față de anul trecut. ANRE a precizat că Moldovagaz nu a depus, deocamdată, o solicitare privind majorarea tarifelor, iar purtătoarea de cuvânt a Moldovagaz nu a fost de găsit pentru a comenta dacă întreprinderea va solicita scumpirea gazului natural pentru consumatori. 

Amintim că Republica Moldova importă gaz din Rusia în baza unui contract semnat în 2006, înnoit anual.  Acest contract stabilește și formula de calcul a tarifului la gaz care este stabilit trimestrial.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău