Expert, despre creșterea comerțului extern, a producției industriale și a transportului: „Cifrele vorbesc despre revenire, dar este devreme de vorbit despre o descriere pozitivă a evoluțiilor din economia națională”

  • 21 Iulie 2021 13:10
Expert, despre creșterea comerțului extern, a producției industriale și a transportului: „Cifrele vorbesc despre revenire, dar este devreme de vorbit despre o descriere pozitivă a evoluțiilor din economia națională”

Datele statistice relevă o creștere semnificativă a comerțului extern, a producției industriale și transportului în acest an, comparativ cu anul 2020. Experții arată însă că e vorba doar de revenirea de după criza din anul trecut, iar pe termen mediu și lung, economia Republicii Moldova nu dă semne de îmbunătățire.

Producția industrială a crescut cu 11,7% în primele cinci luni ale anului curent în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând și o ușoară creștere față de ianuarie-mai 2019.

Și transportul de mărfuri și pasageri este în ușoară ascensiune în primele cinci luni, însă nu a ajuns la nivelul anului 2019. În special rămâne afectat transportul de pasageri, fiind în scădere cu aproape 50% față de perioada menționată.

Comerțul extern este în creștere față de anul trecut – exporturile cu aproape 13%, iar importurile cu peste 35 la sută. Exporturile însă sunt mai mici decât în 2019, iar analistul economic Viorel Gârbu atrage atenția că deficitul balanței comerciale, adică diferența dintre volumul importurilor și al exporturilor, crește.

Republica Moldova a fost a treia cea mai afectată țară din Europa în anul 2020, iar acum își revine la nivelul de până la criză, însă datele arată că nu putem miza pe o dezvoltare a economiei pe termen mediu și lung, mai susține Viorel Gârbu.

Cifrele vorbesc despre revenire, dar este devreme despre a vorbi despre o descriere pozitivă a evoluțiilor din economia națională. Faptul că revenim la nivelul de sărăcie de până la criză, nu știu dacă bucură pe cineva. Moldova nu și-a rezolvat problemele în plan economic și această revenire nu este decât o oscilație în modul în care arată cifrele care descriu evoluția economiei naționale. Pe termen mediu și lung aceste cifre, cel puțin acum, nu ne dau motive să credem că situația în Republica Moldova se îmbunătățește.

Amintim că anul trecut economia Republicii Moldova a înregistrat un declin de 7%, iar pentru acest an autoritățile prognozează o creștere de până la 5 la sută, ceea ce nu  va asigura nici revenirea la nivelul anului 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău