Expert, despre CNA: „Nu este nici pregătit, nici suficient de liber pentru a face față multiplelor cazuri de corupție politică”
-
07 Decembrie 2018 13:45
În anul 2018, Centrul Național Anticorupție a investigat circa o mie de cauze penale de corupție. Cel mai afectat de corupție este municipiul Chișinău, unde au fost înregistrate 471 de cazuri. Acestea sunt câteva dintre datele prezentate de reprezentanții CNA, la final de an.
Centrul Național Anticorupție a avut drept priorități în acest an prevenirea și combaterea corupției în educație, sănătate și alte domenii sociale. Potrivit reprezentanților CNA cele mai răsunătoare cazuri au fost operațiunile de reținere a mai multor medici, bănuiți de afaceri dubioase cu companiile farmaceutice, precum și reținerea mai multor funcționari de la Primăria Chișinău implicate în schemele construcțiilor ilegale, operațiunea de reținere a profesorilor implicați în acte de corupție de la instituțiile de învățământ superior. Directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.
„Deși ne-am concentrat eforturile pe segmentele social-vulnerabile, nu am lăsat fără atenție faptele de corupție mare, care nu țin nemijlocit de competența CNA. Mă refer la ultimul caz în care s-a reușit documentarea acțiunilor ilegale a unor magistrați. Dosarele nu sunt încă trimise în judecată, am vrut să transmitem mesajul către societatea întreagă e: „Deja nu mai există persoane intangibile”, a declarat șeful CNA.
În primele 11 luni ale acestui an au fost trimise în instanță 276 de dosare de corupție instrumentate de CNA, ceea ce ar însemna câte un dosar pe zi. Totodată, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru pe bunuri materiale în valoare de 170 de milioane de lei.
Directorul executiv al Transparency Internațional Moldova, Lilia Carasciuc consideră însă că Centrul Național Anticorupție se axează pe cazurile de corupție mici și că instituția nu este suficient de liberă să instrumenteze și dosare de corupție politică.
„Pe fundalul acelei fraude din sistemul bancar, ceea ce face CNA este insuficient. CNA nu este nici pregătit, nici suficient de liber pentru a face față multiplelor cazuri de corupție politică. Ne-au spus public și deputați că au fost încercări de a-i mitui și nu am văzut o reacție a CNA. Mass-media a distribuit acea înregistrare care dă dovadă de falsificări a listelor finanțatorilor Partidului Democrat care a avut loc la Criuleni - iarăși nu am văzut o reacție a CNA. Eu bănuiesc că lista acestor încălcări ce țin de corupție politică este foarte mare””, consideră Lilia Carasciuc.
Bilanțul prezentat astăzi de CNA arată că, prejudiciile înregistrate, în 2018, în dosarele de corupție sunt de aproape 65 de milioane de lei.