Expert, despre acțiunile partidelor înainte de alegeri. „Pentru putere, alegerile înseamnă totul sau nimic, iar pentru forțele de opoziție - o șansă de revenire la normalitate în R.Moldova”

  • 05 Noiembrie 2018 13:20
Expert, despre acțiunile partidelor înainte de alegeri. „Pentru putere, alegerile înseamnă totul sau nimic, iar pentru forțele de opoziție - o șansă de revenire la normalitate în R.Moldova”

Cu aproape patru luni înaintea alegerilor parlamentare, partidele politice din Republica Moldova deja desfășoară campanii electorale. Unele formațiuni politice au anunțat formula în care vor participa la alegeri, iar altele își anunță deja candidații pe circumscripție. Potrivit unor analiști politici, campania electorală continuă de la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții opoziției extraparlamentare – Mișcarea ACUM, formată din Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, și-a lansat angajamentele pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. Ei promit creșterea veniturilor populației, perfecționarea sistemului de sănătate, arestarea judecătorilor corupți și întoarcerea banilor furați prin confiscarea averilor acestora.

Între timp, Partidul Liberal, care se declară unul unionist, exclude formarea unui bloc electoral cu PAS și PPDA, dar spune că e deschis pentru negocieri în circumscripții, după cum a anunțat liderul PL, Mihai Ghimpi. Partidul Liberal Democrat, de asemenea o formațiune de opoziție, va anunța la sfârșitul acestei săptămâni, cum va participa la  alegerile parlamentare din 24 februarie.

Între timp, Partidul Socialiștilor continuă să-și lanseze candidații pe circumscripții. Duminică, președinta PSRM, Zinaida Grecianâi, a fost desemnată candidată în  circumscripția de la Briceni. Iar partidul condus de primarul de Orhei Ilan Șor, condamnat în dosarul miliardului, organizează atât în țară, cât și în diasporă concerte electorale.

Partidul Democrat, care se află la guvernare, a anunțat că va participa de unul singur la parlamentarele din 24 februarie, în timp ce experții atenționează că programele guvernării precum „drumuri bune pentru Moldova” sau promisiunile de majorare a salariilor au tentă electorală.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu observă că viitoarele alegeri parlamentare sunt vitale pentru putere, iar pentru forțele de opoziție scrutinul de anul viitor este o șansă de revenire la normalitate în R. Moldova.

Partidul Democrat, deși controlează practic totul în R. Moldova: de la instituții până la fluxuri financiare, se pomenește înaintea acestui scrutin fără teme de campanie originale și fără susținere de peste hotare, după ce și-a compromis mai întâi relațiile cu Rusia și apoi cu Occidentul. E adevărat că PD e ajutat în această privință de sateliții săi: Partidul Șor și PSRM, care se așteaptă să compenseze această slăbiciune a PD, mai ales pe dimensiunea estică. Opoziția se pare că a convins Occidentul că este singura forță politică ce poate proiecta un viitor pentru R. Moldova. Unioniștii au șanse minime să se coaguleze în vederea scrutinului din februarie. Șocurile din ultimul deceniu și oscilațiile prin care au trecut partidele care promovează acest tip de discurs s-au dovedit prea puternice pentru ca să se intre acum pe o linie ascendentă și creativă. Să nu uite, însă, că doar jumătate de deputați sunt aleși pe liste de partid, deci alegerile în circumscripții se vor petrece, într-o bună măsură, în afara jocului democratic”, a subliniat comentatorul politic. 

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie 2019, în conformitate cu prevederile sistemului mixt de vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău