Expert: Deschiderea negocierilor de aderare la UE este o decizie istorică, cea mai importantă ușă pe care ne-o deschide Uniunea Europeană

  • 26 Iunie 14:49
Expert: Deschiderea negocierilor de aderare la UE este o decizie istorică, cea mai importantă ușă pe care ne-o deschide Uniunea Europeană

Deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană este o decizie istorică, cea mai importantă ușă pe care ne-o deschide Bruxelles-ul, spune expertul în relații internaționale Grigore Guzun, de la WatchDog. El consideră, de asemenea, că este posibilă atragerea regiunii transnistrene în procesul de aderare la UE.

Guvernarea Republicii Moldova a știut să valorice cu succes oportunitățile care au apărut în martie 2022, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei, astfel Chișinăul, alături de Kiev, a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Începerea negocierilor de aderare este cea mai importantă ușă pe care ne-a deschis-o Uniunea Europeană, apreciază expertul în relații internaționale Grigore Guzun. Totodată, el subliniază că de aici începe un proces lung și complicat în care Republica Moldova trebuie să se alinieze legislației și standardelor Uniunii Europene.

„Ce a avut loc ieri la Luxemburg este o decizie istorică pentru Republica Moldova, poate cea mai importantă ușă deschisă de către UE pentru țara noastră până la acest moment. Dar, în continuare, trebuie să fim realiști. Gata cu deciziile istorice, ele s-au finalizat și de acum începe un proces lung și complicat. Multe lucruri pe care noi le făceam într-un fel, de fapt, se vor schimba, pentru că trebuie să ne aliniem legislației Uniunii Europene, care va aduce bunăstare pe termen lung. Într-o perioadă de zece ani acest lucru va avea un impact pozitiv pentru noi -  toți cei care locuim în Republica Moldova”, a declarat Grigore Guzun pentru Radio Chișinău. 

Referindu-se la problema transnistreană, expertul Grigore Guzun atrage atenția că Uniunea Europeană nu a spus niciodată că Transnistria ar fi o problemă în calea aderării Republicii Moldova. El consideră că, dacă Chișinăul va reuși să ridice nivelul de viață al populației pe malul drept al Nistrului, în mod automat, beneficiile apropierii de UE se vor răsfrânge și asupra populației din regiunea transnistreană. 

„Din câte îmi amintesc, Uniunea Europeană niciodată nu a declarat că Transnistria este o problemă de aderare la UE. Referitor la atragerea regiunii estice în procesul de aderare, aici este o muncă deloc ușoară, dar posibilă. Cred că acum este perioada istorică cea mai importantă de a rezolva acest conflict. Avem toate condițiile - cele geopolitice, avem suportul UE. Deci, eu cred că acum am intrat într-o fază foarte importantă de rezolvare a acestui conflict și cred că se va găsi voință politică atât la Chișinău, cât și în regiune ca acest conflict să fie rezolvat. Avem lecții învățate din modelul Ciprului, dar trebuie să încercăm să formulăm modelul nostru de rezolvare a acestui conflict prin prisma aderării la UE. Poziția de la Chișinău este în doi pași, malul drept și apoi malul stâng, cred că este soluția cea mai viabilă”, a mai spus expertul în relații internaționale. 

Grigore Guzun consideră că riscurile pentru a împiedica procesul de aderare la UE se vor amplifica în 2024 și 2025, în contextul alegerilor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,63 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău