Expert (Deloitte): România nu va mai importa gaze rusești, după ce va începe producția din Marea Neagră

  • 07 Mai 2018 18:52
Expert (Deloitte): România nu va mai importa gaze rusești, după ce va începe producția din Marea Neagră

România nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federația Rusă, după ce va începe extracția din Marea Neagră, iar țara noastră ar putea urca pe primul loc în topul țărilor europene cu cea mai mică dependență de importurile de energie, a declarat, luni, Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, în cadrul unei conferințe de presă.

Compania de consultanță a lansat studiul "Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești", realizat la solicitarea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

"Din ultimele date raportate de Eurostat, România este în acest moment pe locul trei în topul țărilor cu cea mai mică dependență de importuri, iar, odată cu producția de gaze din Marea Neagră, avem toate șansele să îmbunătățim această performanță. Aceasta înseamnă că putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred că România este într-o situație privilegiată, având sursa", a arătat Nicolescu.

El a explicat că din perimetrele offshore s-ar putea extrage în total 170 de miliarde de metri cubi, adică 5 miliarde de metri cubi anual, în medie, din care 65% ar putea fi consumat în țară.

"Această producție, în primul rând, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar însemna că nu vom mai avea nevoie de gaze de la ruși", a continuat Nicolescu.

Acesta a arătat că producția din Marea Neagră va suplini declinul estimat pentru următorii ani în ceea ce privește extracția onshore.

"Vom avea un milion de noi consumatori în următorii 10 ani, având în vedere că sunt peste trei milioane de gospodării în România care în continuare se încălzesc cu biomasă. Estimăm că industria chimică și cea petrochimică își vor reveni. În plus, există proiecte pentru noi centrale pe gaze și pentru retehnologizarea altora, care să utilizeze aceste resurse, astfel că, la nivel național, consumul de gaze ar putea reveni la nivelul din 2014", a mai spus Nicolescu.

El a adăugat că, începând cu anul 2022, se așteaptă și un export de un miliard de metri cubi de gaze din România spre Republica Moldova.

"Statul trebuie să aibă o strategie privind creșterea consumului de gaze și relansarea industriei, dar este o decizie a statului dacă își face o astfel de strategie. În ultima vreme, pare că există un interes al autorităților de a sprijini o astfel de strategie", a susținut oficialul Deloitte.

Potrivit studiului, investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari și un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040.

Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor. Din TVA și accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuțiile la asigurările sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevențe - 5,5 miliarde de dolari. Tot în aceeași perioadă, aceste investiții vor susține anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă.

Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 - 2040, conform raportului. Din aceste investiții, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziții din import.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,03 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău