Expert | De ce ar fi necesară privatizarea companiei Vestmoldtransgaz, gestionarul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

  • 31 Octombrie 2017 15:04
Expert | De ce ar fi necesară privatizarea companiei Vestmoldtransgaz, gestionarul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Întreprinderea de stat care gestionează gazoductul Iași-Ungheni, Vestmoldtransgaz, a fost scoasă la privatizare de autoritățile Republicii Moldova, la un preț de 180 de milioane de lei și cu condiția investirii a 93 de milioane de euro în următorii 2 ani.

Analiștii economici presupun că decizia a fost luată pentru a accelera lucrările de extindere a conductei spre Chișinău, pentru că această să poată fi utilizată la un potențial mai mare. 

Agenția Proprietății Publice a lansat un concurs investițional pentru privatizarea companiei Vestmoldtransgaz, care pare să fie o decizie oportună, în contextul în care statul a arătat în mai multe cazuri că nu este un bun gestionar, a subliniat analistul economic, Roman Chircă. El a remarcat că există presupuneri că principalul candidat ar fi compania de stat românească Transgaz, care este operator de transport al gazelor naturale.

”Gazoductul va fi extins până la Chișinău și atunci, dacă va deveni o alternativă fezabilă, apare necesitatea de operare nu cu statul proprietar al acestui gazoduct, ci a unei companii care are experiență în acest domeniu. Sunt mai multe speculații că o anumită companie din România ar fi interesată de procurarea acestui pachet și că ar fi existat înțelegeri prealabile. Oricum, privatizarea ar fi fost inevitabilă la o etapă anumită”, a declarat Roman Chircă.

Gestionarea conductei de gaz de către un operator privat ar putea accelera lucrările de construcție pentru extinderea până la Chișinău, este de părere jurnalistul de la publicația cu profil economic Mold-street, Ion Preașcă.

”Din cele discutate cu reprezentanți ai statului pare a fi o decizie luată pentru a accelera realizarea proiectului de construcție a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Motivul invocat de ei este faptul că potrivit procedurilor actuale, procesele de construcție ar putea să se extindă și atunci un investitor privat ar putea realiza construcția mai rapid”, a declarat Ion Preașcă.

Ion Preașcă a subliniat că există riscul ca la concursul de privatizare a Vestmoldtransgaz să participe și Gazprom sau companiile afiliate gigantului rus, care ar putea prelua acest gazoduct, astfel încât nu va fi creată o concurență reală pe piața moldovenească. Analistul crede, însă, că există puține șanse ca Gazprom să se implice, întrucât există condiția ca să fie efectuate investiții în valoare de 93 de milioane de euro în următorii 2 ani.

Președintele Camerei Deputaților din România, liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat la începutul acestei săptămâni despre implicarea unei companii de stat românești în achiziționarea unei companii de energie din Republica Moldova, despre care a spus că ar fi o măsură economică bună și strategică pentru România

Autoritățile de la Chișinău și cele de la București au declarat anterior că extinderea gazoductului de la Ungheni până la Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,68 m/s
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11
Sat
11

Curs oficial BNM 25 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3353 0.0200
USD 17.4725 0.0202
RON 4.1113 0.0049
UAH 0.6648 0.0008
RUB 0.2490 0.0036
Arhivă Radio Chișinău