Expert: Creditele cetățenilor R. Moldova reprezintă 13,8% din PIB

  • 03 August 2021 08:25
Expert: Creditele cetățenilor R. Moldova reprezintă 13,8% din PIB

Creditele și împrumuturile cetățenilor R. Moldova reprezintă 13,8% din PIB sau 29 miliarde de lei, potrivit expertului în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) "Viitorul", Veaceslav Ioniță, care a comentat creșterea împrumuturilor de consum. 

Analizând gradul de îndatorare a cetățenilor, el a spus că acum "povara datoriilor" este mai mare decât acum 10 ani, când indicatorul împrumuturilor acordate populației de băncile comerciale și instituțiile de credit nebancare era de 4,5% din PIB.

Conform previziunilor expertului, în anul curent acest indicator se va apropia de 15%.

"Cea mai mare parte a datoriilor financiare ale populației sunt direcționate către achiziționarea bunurilor imobile", a spus el.

Referindu-se la gradul de utilizare al serviciilor financiare în rândul populației R. Moldova, economistul a spus că, în prezent, volumul tuturor contractelor pe care le au cetățenii cu băncile și cu sectorul nebancar se ridica la 83 miliarde de lei.

"Dintre care, 55 miliarde de lei sunt depozitele din bănci și 28 miliarde de lei - creditele luate de la bănci sau din sectorul nebancar. În 2010, volumul total de contracte pe care le aveau moldovenii cu sectorul financiar, băncile și sectorul nebancar, era de 22 miliarde de lei", a conshis Ioniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău