Expert | Chiar dacă decizia de ieri a Curții este ambiguă, decretul privind desemnarea repetată a candidatului la funcția de premier nu poate fi considerat suspendat. Această perioadă va fi inclusă în termenul de 45 de zile

  • 17 Februarie 2021 14:00
Expert | Chiar dacă decizia de ieri a Curții este ambiguă, decretul privind desemnarea repetată a candidatului la funcția de premier nu poate fi considerat suspendat. Această perioadă va fi inclusă în termenul de 45 de zile

Hotărârea de ieri a Curții Constituționale prin care a respins solicitarea deputaților socialiști de a suspenda decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță pentru funcția de premier provoacă discuții contradictorii în mediul politic. Una dintre neclarități este dacă perioada de până la pronunțarea unei hotărâri a Curții se calculează sau nu în termenul de 45 de zile, în care Parlamentul este obligat să voteze Guvernul.

Deputații socialiști au contestat la Curtea Constituțională decretul Maiei Sandu privind desemnarea pentru a doua oară a Nataliei Gavriliță și, de asemenea, au cerut ca până la pronunțarea deciziei, să fie suspendat decretul. Curtea Constituțională a respins solicitarea de a suspenda decretul, considerând-o neargumentată. Însă, în aceeași hotărâre, Curtea menționează că Parlamentul nu se poate exprima în privința noului Guvern până când nu va fi pronunțată hotărârea pe fondul sesizării, care va fi examinată la 23 februarie.

Președintele PSRM Igor Dodon a comentat această hotărâre ca fiind o „suspendare de facto” a decretului.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, cel care a fost desemnat drept candidat la funcția de ministru al Justiției în guvernul propus de Natalia Gavriliță, susține însă că nu este vorba despre suspendarea decretului, astfel încât, cele 45 de zile în care Parlamentul trebuie să voteze Guvernul se scurg în continuare.

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț menționează că miza discuțiilor despre suspendarea decretului este anume faptul dacă perioada de până la pronunțarea deciziei Curții va fi inclusă sau nu în termenul de 45 de zile. În opinia sa, chiar dacă decizia de ieri a Curții este ambiguă, decretul nu poate fi considerat suspendat, respectiv, această perioadă va fi inclusă în termenul respectiv.

„Suspendând acest act, Curtea Constituțională îi ridică mingea la fileu președintelui să se apropie tot mai mult de termenul de 45 de zile. Dacă n-ar fi suspendat decretul, atunci termenul curge. Aceasta este miza”, a menționat Teodor Cârnaț. 

Amintim că Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavriliță, pentru prima dată, la 27 ianuarie, astfel încât Parlamentul ar urma să voteze un nou Guvern până la mijlocul lunii martie pentru a nu fi dizolvat. Între timp, socialiștii, deputații Partidului Șor și un grup de transfugi de la PDM au propus un guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu, după ce Cabinetul format de Natalia Gavriliță a fost respins. Maia Sandu a refuzat propunerea majorității PSRM-Șor, invocând probleme de integritate ale unor deputați semnatari și a propus-o repetat pe Natalia Gavriliță. Socialiștii și uni experți fac însă trimitere la hotărâri mai vechi ale Curții Constituționale care ar obliga șeful statului să desemneze un candidat propus de o majoritate parlamentară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău