Expert | BNM a intervenit excesiv pe piața valutară, iar leul înregistrează o apreciere substanțială (GRAFIC)
-
18 Februarie 2019 12:50
Intervenția Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară în perioada ianuarie-februarie este una excesivă, consideră expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Astfel, economistul susține că leul moldovenesc s-a apreciat față de coșul valutar euro&dolar până în august 2018, apoi a urmat o ușoară depreciere până în luna decembrie. Deprecierea în 4 luni a constituit în total 4,4% sau mai puțin de 0,25% pe săptămână. „În opinia noastră, ritmul dat de depreciere este unul în limitele confortului psihologic al cetățenilor. Însă intervențiile puternicele ale BNM din acest an a schimbat trendul general și leul moldovenesc înregistrează deja a 7-ea săptămână o apreciere substanțială față de coșul valutar euro&dolar. În această perioadă el s-a apreciat cu 1,3% față de coșul valutar euro&dolar”, a subliniat reprezentantul IDIS „Viitorul”.
În condițiile în care cererea și oferta de valută este stabilă, ritmul de depriciere a valutei naționale este în limitele comfortului psihologic, Veaceslab Ioniță consideră că BNM trebuie să aibă o politică mai relaxată față de cursul valutar, să intervină mai prudent pe piața valutară și să asigure o stabilitate a cursului valutar, cu ușoare tendințe de depreciere, „fapt care ar salva din rezervele valutare Băncii Naționale a Moldovei”.
În acest context, expertul a menționat că, săptămâna trecută, rezervele valutare ale BNM au continuat să se reducă cu încă 33 milioane de dolari, de la începutul anului avestea s-au redus deja cu 130 milioane de dolari, iar de la maximumul istoric din octombrie 2018, rezervele valutare s-au redus cu 175 milioane de dolari.
BNM nu a reacționat, deoacamdată, la comentariul expertului economic.