Expert | Benzina s-ar putea scumpi cu 60-70 de bani

  • 26 Septembrie 2018 12:10
Expert | Benzina s-ar putea scumpi cu 60-70 de bani

Prețul la Petrol pe piața internațională a atins nivelul record din ultimii 4 ani, iar în R. Moldova se atestă o depreciere a valutei naționale. Acești doi factori pot determina scumpirea cu 50-70 bani a carburanților pe piața locală, susține expertul din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Economistul precizează că prețul mediu al unui baril de petrol pe piața internațională va crește de la 72,5 de dolari în luna august la nu mai puțin de 79 dolari în luna septembrie.

„Totodată, în septembrie vom avea și o ușoară depreciere a leului moldovenesc față de USD, de la 16,6 Lei/USD luna august la 16,8 Lei/USD în septembrie. Cumulativ aceste două procese nu prea plăcute în luna septembrie vor duce la scumpirea petrolului recalculat în lei moldovenești cu minimul 10%”, a menționat reprezentantul IDIS „Viitorul”.

În același timp, Veaceslav Ioniță consideră că această scumpire va exercita presiune asupra prețuli la benzină, care va avea tendința de scumpire cu 3-4% sau 50-70 bani per litru. „Dacă tendința de scumpire a petrolului se va menține, concomitent cu o ușoară depreciere a leului moldovenesc față de USD, atunci există riscul să avem și o majorare de preț la gazele naturale importate, ceea ce va duce la o posibilă majorare a tarifelor pentru consumatorii finali”, mai afirmă expertul. 

Menționăm că prețul plafon la benzină este acum de 19,01 lei per litru, iar la motorină - de 16,89 de lei/litru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău