EXPERT: Aprecierea leului reduce veniturile la bugetul de stat, dar nu și prețurile

  • 30 Mai 2017 05:01
EXPERT: Aprecierea leului reduce veniturile la bugetul de stat, dar nu și prețurile

Tendința stabilă de apreciere a leului moldovenesc din 2017 reduce esențial veniturile la bugetul de stat, fără să reducă însă indicele prețurilor de consum.

Într-un interviu pentru agenția INFOTAG, fostul șef al Departamentului sectorul real al economiei al Ministerului Economiei, expertul independent Dumitru Barbalat, a atras atenția la faptul că la stabilirea veniturilor bugetului pentru anul 2017, Guvernul a făcut calculele în baza cursului mediu de schimb în raport cu dolarul la nivelul de 20,4 MDL:$1.

"Dar iată că deja de câteva săptămâni cursul se menține la nivelul de 18,3 MDL:$1. Dacă situația nu se va schimba, veniturile bugetului se vor reduce de la 33,22 mlrd. lei până la 29,8 mlrd. lei. Încasările reale la buget în luna mai sunt de două ori mai mici decât în primele luni ale anului curent", a menționat expertul.

Potrivit lui, partea de cheltuieli a bugetului se menține la nivelul de 37,38 mlrd. lei. Astfel, deficitul real al bugetului se va majora aproape de două ori - de la 4,16 mlrd. lei până la 7,59 mlrd. lei.

"Evident că vor urma modificări la toate bugetele și la fondul asigurărilor medicale, atât la venituri, cât și la cheltuieli. Vor fi micșorate transferurile la bugetele locale. Și vor urma multe alte corectări", a remarcat Barbalat.

În opinia sa, ar fi fost normal ca Guvernul și Banca Națională (BNM) să prezinte prognozele referitor la politica de stat în domeniul finanțelor, creditelor, prețurilor, reglementării valutare.

"Însă ei nu se împart cu noi cu aceste lucruri. Pentru noi suntem pur și simplu contribuabili și consumatori de mărfuri și servicii, care mereu sunt nemulțumiți de salarii și pensii, chiar și după o indexare substanțială", a spus el.

Expertul consideră că ar fi normal ca acest curs al leului în apreciere să se reflecte asupra prețurilor de consum, însă așa ceva nu se atestă.

"Cei din comerț își umplu buzunarele acum, în condițiile unor prețuri neschimbate sau chiar ridicate, chiar dacă importul se ieftinește din cauza aprecierii leului. Și nimeni nu împiedică acest lucru", a remarcat Barbalat.

El a amintit că în 2016 Guvernul a refuzat să reglementeze cel puțin nomenclatorul nimic al prețurilor, făcând referire la lipsa unei structuri speciale în stat, care ar putea urmări respectarea regulilor de formare a prețurilor.

Expertul consideră că societatea ar trebui să atenționeze Ministerul Finanțelor, BNM, Guvernul și Parlamentul despre situația creată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău