Expert: ANRE este utilizată ca instrument politic și continuă se execute comenzile politice foarte servil, imediat și fără discuții

  • 01 Iunie 2018 10:59
Expert: ANRE este utilizată ca instrument politic și continuă se execute comenzile politice foarte servil, imediat și fără discuții

Expertul din cadrul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, susține că prin faptul că ANRE s-a conformat solicitării premierului Pavel Filip de a suspenda ultima decizie privind scumpirea carburanților demonstrează că instituția nu este independentă.

În opinia lui Victor Parlicov, această situație reprezintă un semn de degradare a acestei instituții. „Îmi pare foarte rău să văd ce se întâmplă. Îmi pare rău că în pofida eforturilor și susținerii din partea structurilor europene, încercările de a face ca ANRE să redevină independentă practic au eșuat. Agenția continuă se execute comenzile politice și le execută foarte servil, practic imediat, fără discuții, fără a oferi explicații publice”, a afirmat reprezentantul IDIS „Viitorul”. 

De asemenea, expertul a menționat că aici nu este atât de important faptul că noi încălcăm vreo normă internațională în ceea ce ține de reglementarea pieței, cât este mai important că această situație va oferi un semnal pentru instituțiile europene de a-și menține opinia că Agenția este utilizată ca instrument politic. „În pofida faptului că anul trecut, cu mult efort din partea Secretariatului Comunității Energetice și din partea tuturor partenerilor, a fost votată o lege care permite și îmbunătățește situația în ceea ce ține de capacitatea sau posibilitatea Agenției de a activa independent, consiliul de administrație actual al instituției, din păcate, nu dă dovadă de independență. Dimpotrivă, execută indicațiile politice. Și atunci de ce le mai trebuie toate instrumentele care îi asigură independența, dacă reprezentanții Agenției nu le utilizează”, a conchis Victor Parlicov. 

Amintim că prmeierul Pavel Filip a solicitat ieri ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind scumpirea carburanților, motivând că nu sunt clare condițiile care au dus la majorarea prețurilor. La doar câteva ore, Agenția a anunțat că a suspendat decizia respectivă. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău