EXPERT | ANI încă nu a reușit să își îndeplinească funcția sa de bază, de control a averilor demnitarilor

  • 05 Aprilie 2018 14:42
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritatea Națională de Integritate creată prin reformarea fostei Comisii Naționale de Integritate în august 2016, încă nu a reușit să își îndeplinească funcția sa de bază, cea de control al averilor și intereselor demnitarilor și funcționarilor publici. Aceasta este concluzia mai multor experți și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Presei Independente. Ei au atras atenția asupra faptului că procesul de reformare a fost și continuă să fie unul anevoios, iar inspectorii de integritate, care trebuie să efectueze nemijlocit controlul averilor, încă nu au fost angajați.

Deși activitatea de control încă nu a început, conducerea ANI raportează o serie de succese, legate în special de depunerea declarațiilor de avere și interese, obligatorie pentru toți funcționarii și demnitarii. Din 2018, depunerea se efectuează doar în format electronic, iar acest fapt a dus la majorarea numărului de declarații depuse, a evidențiat președinta ANI, Rodica Antoci.

„La data de 31 martie 2018, erau înregistrate pe portalul Autorității, E-Integritate, 58 080 de declarații de avere și interese personale, în coraport cu anul 2017, când au fost înregistrate 46 257 de declarații. A fost un sistem care nu a avut nicio problemă din punct de vedere tehnic, nu a avut nicio cădere, după cum mulți se așteptau”

Ea a adăugat că din decembrie 2017, de când a fost selectată conducerea Autorității, s-a lucrat la o serie de regulamente interne și la instruiri în cadrul instituțiilor publice referitoare la modalitatea de depunere a declarațiilor.

Deși aceste activități sunt necesare, ANI nu trebuie să uite care este misiunea sa de bază, cea de control al averilor, intereselor, situațiilor de incompatibilitate și de restricții în ceea îi privește pe demnitari și funcționari publici, a remarcat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin.

„Solicitarea noastră ar fi ca să nu rămâneți o autoritate de instruire, ci să mergeți mai departe și efectiv să efectuați controlul, pentru că ați fost preconizați ca o autoritate combativă, care este în ofensivă și care asigură tocmai prin control și sancțiuni integritatea”.

Acum câteva zile, într-o conferință în care s-a anunțat că peste 58 de mii de funcționari și-au depus declarațiile în format electronic, conducerea ANI a comunicat că urmează în curând să demareze concursul pentru angajarea celor 46 de inspectori de integritate.

Potrivit regulamentului de concurs, ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, candidații vor trece prin trei probe – cea scrisă, interviul și testul la poligraf. Președinta ANI, Rodica Antoci, a estimat că în luna mai ar putea să fie deja angajați primii inspectori de integritate, dar mai mulți experți și-au exprimat anterior îngrijorarea că procedura de angajare ar putea să dureze mai mult.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău