Expert | A devenit ceva obișnuit ca persoanele să fie arestate și obligate să-și recunoască vina

  • 05 Aprilie 2018 10:26
Expert | A devenit ceva obișnuit ca persoanele să fie arestate și obligate să-și recunoască vina

Directorul Programului Drepturile Omului al Asociației „Promo-LEX”, Alexandru Postica, a declarat referitor la situația privind judtiția din R. Moldova că aceasta degradează, aresturile sunt aplicate abuziv și a devenit o practică ca persoanele să fie arestate sau reținute pentru a le obliga să recunoască vina.

Potrivit expertului, cazul tânărului Andrei Brăguță, care a decedat în penitenciar, obligă instituția ombudsmanului să lucreze mai eficient pe segmentul prevenirii, documentarea post factum a cazurilor de aplicare a torturii nu este suficientă. Alexandru Postica a mai spus că nu a găsit în raportul Avocatului Poporului o analiză a fenomenului violenței în familie, deși pe parcursul anului 2017 am asistat la numeroase cazuri care au șocat societatea. Deasemenea, acesta spune că au lipsit și referințe la rapoartele de specialitate ale altor organizații în domeniul drepturilor omului, care au scos în evidentă multe carențe.

„Avocatul poporului ar trebui să iasă mai frecvent în public pentru a cere respectarea drepturilor omului, nu doar o dată în an să prezintă un raport în acest sens. Este îngrijorător faptul că în raportul ombudsmanului, audiat miercuri, 4 aprilie, în comisia parlamentară de profil, apar informații sumare la capitolul respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, chiar dacă s-a demonstrat că în zona de securitate există o serie de violări ale drepturilor omului, care nu pot fi trecute cu vederea. Este vorba despre fenomenul torturii, aplicat ca urmare a plasării în condiții inumane de detenție. Încălcarea libertății și neasigurarea siguranței persoanelor care locuiesc în zonă”, a mai spus reprezentantul „Promo-Lex”. 

Alexandru Postica a mai subliniat că pe parcursul anului 2017, au fost pronunțate șapte hotărâri ale CEDO care subliniază acele deficiențe majore care apar în sistemul de promovare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. O problemă, potrivit expertului Promo-LEX, este modul în care se încearcă a limita competențele ombudsmanului în regiunea transnistreană, prin neimplicarea în procesul de negocieri. Și aici cel mai grav este faptul că ombudsmanul se autocenzurează. Alexandru Postica consideră o activitate mai implicată a avocatului poporului  ar putea ajuta populația din stânga Nistrului. „Nu vedem cum activitatea ombudsmanului ar putea perturba acel proces de negocieri pe marginea soluționării conflictului transnistrean. Considerăm că, la capitolul ce ține de respectarea drepturilor omului, ombudsmanul trebuie să investigheze mai mult, să depună un efort mai consistent”, a opinat expertul.

Cele mai încălcate drepturi în Republica Moldova în anul 2017, potrivit raportului ombudsmanului, au fost dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică, accesul la justiție, dreptul la asistență și protecție socială, dreptul la ocrotirea sănătății.

Sursa: IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău