Expert: „În privința procurorului general e nevoie de o abordare foarte, foarte precaută"

  • 27 Iulie 2021 16:55
Expert: „În privința procurorului general e nevoie de o abordare foarte, foarte precaută

Noile autorități moldovenești ar trebui să abordeze cu atenție subiectul procurorului general, consideră directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), politologul Igor Boțan. Potrivit agenției INFOTAG, într-un interviu pentru Europa Liberă, el a spus că "în privința procurorului general e nevoie de o abordare foarte, foarte precaută".

"Avem legea din 2016 privind procuratura și acolo sunt foarte clar expuse motivele și posibilitățile de demitere eventuală a procurorului. Actualmente, din punctul meu de vedere, astfel de premise nu există, dar dacă ne amintim de opțiunea pe care a propus-o actualul procuror general atunci când a fost selectat, el și-a propus să obțină succese rapide în cazurile de rezonanță. Aceste rezultate, într-adevăr, lipsesc deocamdată, dar noi nu știm care sunt cauzele, pentru că procurorul general, la rândul dumisale, are dreptate atunci când spune că cadrul legal trebuie respectat", a spus Boțan.

În același timp, el menționează aspectele pozitive în activitățile procurorului general, inclusiv închiderea dosarelor de natură politică.

"Da, e unica realizare, dar ea este importantă și trebuie s-o apreciem la justa valoare. În privința cazurilor de rezonanță, sigur că aici există probleme, dar, așa cum spune dl procuror, totul trebuie să se facă în cadrul legal existent și dosarele care sunt pe rol sau cele care urmează a fi deschise trebuie să fie așa cum prevede legislația în conformitate cu procedurile, pentru că altminteri, dacă se încalcă procedurile, avem lucruri foarte urâte, cu care ne-am ciocnit și am văzut că oameni care au fost condamnați pe bună dreptate pentru lucrurile pe care le-au comis, vedem că ulterior contestă cauzele care au fost deschise pe numele lor pe motiv că au fost încălcate procedurile. Deci, trebuie să fim foarte precauți în acest sens", a spus Boțan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău