Experiment Rise Moldova | Cum un cetățean inexistent are statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare

  • 22 Octombrie 2018 12:27
Experiment Rise Moldova | Cum un cetățean inexistent are statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare

Alla Lerman s-a născut pe 11 septembrie 1977. Peste doi ani și două luni a decedat. Mult mai târziu, o organizație de crimă organizată a cules datele ei din cimitir și a creat o identitate falsă. Astfel, în bazele de date oficiale din Republica Moldova a apărut un nou cetățean care, în realitate, nu mai există, se arată într-un material realizat de Rise Moldova.

Identitatea falsă a fost inclusă în Registrul de Stat al Alegătorilor de către autorități. RISE Moldova a efectuat un experiment jurnalistic prin care arată cum un cetățean inexistent are statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare din iarnă.

Astfel, jurnaliștii au introdus datele Allei Larman în sistemul online al Comisiei Electorale Centrale pentru a o înregistra ca alegător cu drept de vot la algerile parlamentare. Instituția a confirmat înregistrarea acesteia. 

Reprezentanții Comisiei susțin că sistemul este legat la RSP (Registrul de Stat al Populației), respectiv update-urile se realizează în baza informației de acolo. „Noi importăm datele din RSP, dar în cazul în care cetățenii găsesc careva probleme pot să se adreseze la noi cu prezentarea documentelor și noi operăm astfel de modificări”, a declarat Corneliu Pasat, șeful Direcției comunicare, relații publice și mass-media din cadrul CEC. 

Din numărul total de alegători CEC susține că, la data de 12 octombrie 2018, erau 2.515 de cetățeni înregistrați prealabil atât on-line, cât și în formă scrisă, pentru a vota la alegerile din iarnă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:7,2 m/s
Sun
13
Mon
13
Tue
12
Wed
9
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău