Experiment în Franța | 15 persoane, care au petrecut 40 de zile „în afara timpului”, izolați într-o peșteră, au ieșit la lumină (foto)

  • 24 Aprilie 2021 19:15
Experiment în Franța | 15 persoane, care au petrecut 40 de zile „în afara timpului”, izolați într-o peșteră, au ieșit la lumină (foto)

După ce au petrecut 40 de zile ''în afara timpului'', șapte femei și opt bărbați cu vârste cuprinse între 27 și 50 de ani, au ieșit sâmbătă la lumină dintr-o peșteră din Pirinei, în sud-vestul Franței, unde s-au izolat în cadrul unui experiment, informează AFP, potrivit Agerpres.

Membrii expediției au ieșit din peșteră în jurul orei locale 10:30 (08:30 GMT), cu chipurile puțin mai palide, dar într-o formă fizică bună.

 

Fără ceas, telefon sau lumină naturală, cei 14 voluntari, conduși de exploratorul franco-elvețian Christian Clot, au fost nevoiți să se obișnuiască cu condițiile din peștera Lombrives din departamentul Ariege: o temperatură de 12 grade Celsius și 95% umiditate, să producă singuri electricitate cu ajutorul unei hidrobiciclete și să scoată apă de la o adâncime de 45 de metri.

 


Potrivit exploratorului, totodată fondator al Human Adaptation Institute, experimentul, care poartă denumirea ''Deep Time'', are drept scop studiul capacităților de adaptare ale oamenilor odată cu pierderea reperelor spațio-temporale, o problemă care s-a ridicat odată cu declanșarea crizei sanitare.

 



Deși au existat cercetători care s-au asociat experimentului, demersul a fost întâmpinat cu scepticism de alți oameni de știință, ce atrag atenția asupra absenței unui cadru suficient de ''riguros''.

 



Etienne Koechlin, directoarea laboratorului de neuroștiințe cognitive din cadrul Școlii Normale Superioare (ENS), care participă la studiile din cadrul ''Deep Time'', îi apără caracterul ''inovator''.

 



Astfel, datele asupra activității cerebrale și capacităților cognitive ale participanților colectate înainte de intrarea în grotă vor fi comparate cu cele colectate la ieșire în scopul studierii schimbărilor survenite la nivelul sistemului nervos asociate acestui mediu excepțional.

 



Spre deosebire de alți cercetători, Pierre-Marie Lledo, directorul laboratorului ''Gene, sinapse și cogniție'' din cadrul Centrului Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) și al unității ''Percepție și memorie'' de la Institutul Pasteur, punctează absența unui ''grup de control'' care să permită compararea rezultatelor persoanelor izolate cu cele ale celor care au rămas în exterior, fapt care împiedică validarea științifică a rezultatelor.

 



După ce au ieșit din grotă, cei 15 participanți la experimentul ''Deep Time'' s-au întâlnit cu persoanele apropiate înaintea unei conferințe de presă prevăzută pentru orele prânzului, când își vor împărtăși experiențele jurnaliștilor veniți la fața locului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău