Experiența R.Moldovei în eliminarea violenței față de femei, inclusă ca studiu de caz la Universitatea Oxford

  • 13 Aprilie 2017 16:27
Experiența R.Moldovei în eliminarea violenței față de femei, inclusă ca studiu de caz la Universitatea Oxford

Experiența UN Women în combaterea violenței față de femei în Moldova a fost inclusă ca studiu de caz la renumita Universitate Oxford din Marea Britanie. 37 de participanți ai programului executiv de masterat „Consulting and Coaching for Change (CCC)” s-au informat despre situația din Moldova, au făcut un joc de roluri pentru a înțelege mai bine subiectul și au venit cu propriile idei despre cum poate fi combătută violența domestică în contextul Moldovei.

Reprezentanta de țară UN Women Moldova, Ulziisuren Jamsran le-a vorbit participanților și despre metodele inovative folosite de UN Women în eliminarea violenței față de femei și fete și rezultatele acestora. Prin aplicarea abordării numită devianță pozitivă, UN Women Moldova a reușit să sporească considerabil numărul femeilor care își cunosc drepturile și cer acces la serviciile de asistență din localități, potrivit unui comunicat al organizației.

„Studenții și membrii facultății s-au arătat foarte interesați de subiectul eliminării violenței față de femei. Programul CCC de la Oxford este o posibilitate perfectă ca liderii schimbării să aibă o înțelegere mai bună a problemei și să aducă contribuția lor în soluționarea ei”, a menționat Ulziisuren Jamsran.

La acest exercițiu au participat 37 de participanți cu o experiență vastă de muncă în diverse domenii din sectorul public, privat, societate civilă și organizații internaționale. Cursul a avut loc în perioada 23-24 martie, 2017.

„Din această experiență am învățat că în orice organizație sau situație sunt oameni care deja au găsit soluții. Aceste soluții pot fi identificate și folosite pentru beneficiul întregii organizații sau al societății”, a spus Sneziwe Damaseb, una dintre participante, venită din Africa de Sud, care lucrează în sectorul privat.

„Toți au fost foarte impresionați de modul în care a fost pregătit acest studiu de caz. Participanții au avut parte de o experiență practică, dar și emoționantă. Mulți dintre participanți au simțit și o legătură personală față de subiectul eliminării violenței”, a adăugat Lars Thuesen, membru al facultății, care a participat la elaborarea studiului de caz împreună cu echipa UN Women Moldova.
UN Women Moldova este lider în regiune în promovarea și aplicarea metodelor inovative de combatere a violenței în bază de gen. Începând cu anul 2016, UN Women a promovat soluțiile care vin chiar de la supraviețuitoarele violenței domestice încurajându-le să le împărtășească și cu alte femei care trec prin abuz. Astfel, în doar un an, noua abordare numită devianță pozitivă introdusă de UN Women a dus la abilitarea a 44 „campioane pozitive”, femei care au depășit violența și acum ajută alte femei. Campioanele pozitive au vizitat peste 20 de localități din țară și au vorbit cu peste 1000 de femei despre cum pot face primul pas spre o viață fără violență.

Programul de masterat executiv Consuling and Coaching for Change este realizat de către HEC Paris și Said Business School din cadrul Universității Oxford. Participanții acestui program vin de pe toate continentele și sunt profesioniști cu experiență medie de 20 de ani. Programul este destinat managerilor și consultanților din domeniul dezvoltării și schimbării sociale.

UN Women Moldova va continua colaborarea cu Universitatea Oxford și alte universități pentru a împărtăși experiențe și a discuta soluții asupra celor mai complexe probleme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău