Experiența R. Moldovei în procesul de digitalizare a proceselor electorale a fost prezentată la Adunarea anuală a autorităților electorale, desfășurată în Georgia

  • 25 Octombrie 2022 16:45
Experiența R. Moldovei în procesul de digitalizare a proceselor electorale a fost prezentată la Adunarea anuală a autorităților electorale, desfășurată în Georgia

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, participă la cea de-a 10-a ediție a Adunării anuale a autorităților electorale, care se desfășoară, în perioada 25-26 octombrie 2022, la Tsinandali, Georgia.

Subiectele discutate de către oficialii electorali țin de implementarea tehnologiilor informaționale în alegeri, dezinformarea și influența acesteia asupra proceselor electorale.

În acest context, în cadrul primului panel de discuții, secretarul CEC a vorbit despre eforturile CEC Moldova privind digitalizarea proceselor electorale în țara noastră.

„Odată cu preluarea mandatului actualei componențe a Comisiei, ne-am pus drept scop să digitalizăm procesul electoral. În Republica Moldova demult se discută despre metodele alternative de vot, iar astăzi acest lucru devine o necesitate. La începutul acestui an am dat start discuțiilor cu actorii care vor fi nemijlocit implicați în proces, iar, în luna iunie, am aprobat conceptul de „e-Votare”. Odată cu adoptarea noului Cod electoral, implementarea conceptului de vot prin internet va deveni unul prioritar pentru noi”, a menționat Alexandr Berlinschii în debutul prezentării.

Secretarul CEC a vorbit despre sistemele digitale care funcționează la moment și fac activitatea Comisiei mai eficientă. Este vorba despre SIAS „Alegeri”, SIAS „Observator”, Registrul de Stat al Populației. Alexandr Berlinschii a punctat că aceste sisteme sunt constant îmbunătățite pentru a fi cât mai accesibile actorilor implicați în procesul electoral.

La Adunarea anuală a autorităților electorale participă experți din mai multe țări, care timp de 2 zile vor împărtăși experiența statelor lor privind metodele de îmbunătățirea a proceselor electorale prin digitalizarea acestora.

Conferința este organizată de CEC Georgia în cooperare cu Consiliul Europei, Fondul Internațional pentru Sisteme Electorale și cu sprijinul financiar al USAID, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău