Expedițiile Memoriei 2014

  • 11 Noiembrie 2014 19:21
Expedițiile Memoriei 2014

Un grup de tineri istorici și jurnaliști, de pe ambele maluri ale Prutului, se va afla în perioada 12- 23 noiembrie 2014 în Kazahstan, pe urmele miilor de basarabeni deportați în anii regimului comunist.

Proiectul ”Expedițiile Memoriei” este la a doua ediție. Anul trecut Asociația Națională a Tinerilor Istorici a organizat o expediție în Kazahstan, acolo unde în anul 1941 au fost deportați aproximativ 9.000 de români basarabeni.

Spre deosebire de anul trecut, la ”Expedițiile Memoriei„ din acest an s-au alăturat și tineri istorici din România, precum și o echipă a Televiziunii Române. Inițiatorii proiectului, istoricii Octavian Țâcu și Sergiu Musteață susțin că în aceasta ediție urmează să fie finalizate filmările documentarului privind soarta tragică pe care au avut-o miile de români basarabeni în lagărele de concentrare sovietice, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vă asigurăm că va fi un film plin de emoții. Cât am lucrat la materialul deja acumulat anul trecut, am plâns, trebuie să recunoaștem, de pe urma celor auzite, a impresiilor pe care le povesteau oamenii ajunși în Kazahstan. Este un film care sperăm să ajungă la inimile oamenilor pentru a înțelege mai bine cum a fost, de ce s-a întâmplat și cum acești oameni au ajuns acolo departe de casele lor, lipsiți de voința lor”, a declarat istoricul Sergiu Musteață.

Dacă prima expediție s-a axat pe cercetări efectuate în zona de Nord a Kazahstanului, cea de-a doua vizează partea de sud a țării, a explicat istoricul Octavian Țâcu. Vom merge în regiunea Almatî, acolo unde se află circa o mie, o mie cinci sute de români moldoveni, și în Kîzîlorda, una din destinațiile deportărilor din 1941. Anul acesta am realizat o mai bună integrare a proiectului nostru cu autoritățile și instituțiile din România. Ne-am gândit de data această să îl facem național și am implicat câte doi studenți din România și Republica Moldova, a declarat istoricul Octavian Țâcu.

Potrivit lui Sergiu Musteață scopul proiectului este de a solidariza societatea din Republica Moldova, divizată pe apartenențe etnice. ”Istoria noastră nu trebuie axată pe apartenența etnică. Istoria noastră este una a tuturor locuitorilor Republicii Moldova, și trebuie să ne regăsim fiecare, fiecare familie, fiecare comunitate deoarece toată lumea a suferit. Misiunea de bază a noastră este de a reîntregi sporitul acesta social al comunității care lipsește astăzi din Republica Moldova”, susține Sergiu Musteață.

Datele statistice arată că în urma celor trei mari valuri de deportări din perioada sovietică cel puțin 60 de mii de basarabeni au fost strămutați în Siberia și Kazahstanul de Nord.

”Expedițiile Memoriei” este un Proiect realizat cu sprijinului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău